Φωτοβολταϊκά: τι προτείνουν οι τράπεζες στο ΥΠΕΚΑ για new deal, έλλειμμα

0
53

Πρόταση για την εξάλειψη των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ κατέθεσαν στο ΥΠΕΚΑ οι τράπεζες που έχουν χορηγήσει δάνεια σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Όπως δήλωσε στο voria.gr ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χριστόδουλος Αντωνιάδης, η Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα έχουν χορηγήσει το 80% περίπου των πράσινων δανείων, εκ των οποίων ούτε ένα δεν είναι προβληματικό.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η πρόταση του ΥΠΕΚΑ για μεσοσταθμικό «κούρεμα» 43% στις εγγυημένες τιμές (για ορισμένους το «κούρεμα» θα φτάσει και το 60%)που απολαμβάνουν οι παραγωγοί στα φωτοβολταϊκά θα καταστήσει μη εξυπηρετούμενα τα δάνεια που έχουν λάβει και μη βιώσιμες τις επενδύσεις, σε συνδυασμό με τις οκτάμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές τους από τον ΛΑΓΗΕ.

Οι τράπεζες προτείνουν την οριστική εξάλειψη του ελλείμματος εντός του 2014 με δωρεά εσόδων διάρκειας τεσσάρων μηνών, ή ποσού 735 εκατ. Ευρώ εκ μέρους των παραγωγών. Ως αντάλλαγμα, οι τράπεζες προτείνουν την επταετή επιμήκυνση των συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο και εθελοντική μεσοσταθμική μείωση των εγγυημένων τιμών της τάξης του 25% και όχι του 43%. Παράλληλα, οι ίδιες θα δώσουν περίοδο χάριτος σε δάνεια με κριτήρια το χρόνο σύνδεσης του κάθε πάρκου στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, την ένταξη ή μη της επένδυσης στον αναπτυξιακό νόμο, την ένταξη στο σύστημα κλπ.

Στόχος της πρότασης είναι η εξάλειψη των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ, η οποία αποτελεί άλλωστε μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, η βιωσιμότητα των επενδύσεων στα φωτοβολταϊκά και η εξυπηρέτηση των δανείων που έχουν χορηγηθεί.

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί ζητούν το «κούρεμα» των εγγυημένων τιμών να γίνει βάσει του μεγέθους του πάρκου ( π.χ. 10% πάρκα ισχύος άνω των 100 Μwh), ενώ επιμένουν στον εξορθολογισμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στη προσαρμογή της τιμής της Mwh στη χονδρεμπορική αγορά στο πραγματικό κόστος.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει στο χαρτοφυλάκιό της δάνεια για φωτοβολταϊκά ύψους 650 εκατ. Ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται 200 εκατ. Ευρώ για αγροτικά φωτοβολταϊκά που είχε χορηγήσει η εξαγορασθείσα Αγροτική Τράπεζα. Ακόμα 650 εκατ. Ευρώ δανείων αφορούν σε υδροηλεκτρικά, αιολικά πάρκα και έργα βιομάζας.

econews

Σχόλια