Σχέδιο «Δευκαλίων» στην Κεφαλονιά – Βίντεο με τον σεισμό

0
10

Στην Κεφαλονιά μεταβαίνει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Προστασία του Πολίτη Π. Γεωργιάδη, προκειμένου  να συντονίσει τις ενέργειες της πολιτικής προστασίας.

Στο νησί αναμένεται να φτάσει σήμερα και ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Στο μεταξύ, εντολή για την ενεργοποίηση του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ που έχει εκπονηθεί για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών έδωσε ο υπουργός Εθνικής “Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος μετά τον νέο σεισμό στην Κεφαλονιά.

Εντός της ημέρας αναμένεται να μεταβεί στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο με αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ θα αποπλεύσει ένα αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού μεταφέροντας, μεταξύ άλλων, και διάφορα μηχανήματα.

Μεγάλες ζημιές

Οι περισσότερες ζημιές από τον σεισμό εντοπίζονται σε σπίτια στο Ληξούρι, ενώ  κατέρρευσε ο εξωτερικός μαντρότοιχος του τοπικού νοσοκομείου.

Επίσης, μεγάλες ζημιές έχει υποστεί το λιμάνι της πόλης, ενώ προβλήματα σημειώνονται στον επαρχιακό δρόμο Αργοστολίου-Ληξουρίου λόγω κατολισθήσεων.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για δέκα τραυματίες, κυρίως από πτώσεις αντικειμένων. Τα σχολεία του νησιού θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, ενώ θα γίνουν επανέλεγχοι στις εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιντούτο, ο νέος σεισμός, μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 05:08 τα ξημερώματα της  Δευτέρας σε θαλάσσια περιοχή 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου, με επίκεντρο στην ίδια ρηξιγενή ζώνη με τον σεισμό της 27ης Ιανουαρίου.

Όπως ανέφερε η Διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιντούτου, Δήμητρα Σαχπάζη , όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μετασεισμό του προηγούμενου και ότι έχει ενεργοποιηθεί ένας μεγάλος χώρος.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «φαίνεται ότι είναι συνέχεια του ίδιου ρήγματος, ο ίδιος σεισμογόνος χώρος, και ότι πρόκειται για τον ισχυρότερο μετασεισμό».

«Δεν φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί νέο ρήγμα», τόνισε.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα επόμενα 24ωρα θα υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα και συνέστησε στους κατοίκους ψυχραιμία και υπομονή.

Δείτε το βίντεο της ιστοσελίδας e-kefalonia.net με εικόνες από τον σεισμό

Σχόλια