Απαγόρευση πρόσβασης σε προστατευόμενες περιοχές για εταιρείες καυσίμων

0
9

virungaΜία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες καυσίμων, η γαλλική Total, δεσμεύτηκε να μην κάνει έρευνες για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

“Τα Μνημεία Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς αποτελούν κάποια από τα πιο πολύτιμα -και συχνά πιο ευάλωτα- άγρια μέρη που έχουν παραμείνει στη Γη. Οι εταιρείες που θέλουν να είναι υπεύθυνες δεν έχουν καμία δουλειά να τα παραβιάζουν”, δήλωσε ο Lasse Gustavsson, Εκτελεστικός Διευθυντής Συντήρησης της WWF International. “Η WWF προτρέπει τους αντιπροσώπους της εξορυκτικής βιομηχανίας, καθώς και τράπεζες και χρηματοδότες, να συνεισφέρουν στην προστασία της Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς, με τη δέσμευση να σέβονται την ακεραιότητά της».

Η κίνηση της Total ακολουθεί μια προηγούμενη δέσμευση να παραμείνει έξω από το Εθνικό Πάρκο Virunga, ένα προστατευόμενο σημείο Μνημείο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αν και η εταιρεία εξακολουθεί να δραστηριοποιείται έξω από τα όρια του πάρκου. Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς ζήτησε να ανακληθούν όλες οι άδειες εξερεύνησης πετρελαίου που παραβιάζουν το Virunga.

Από την άλλη, παρά τις αντιθέσεις ευρωπαϊκών και άλλων οργανώσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, η εταιρεία Soco International με έδρα το Λονδίνο, ετοιμάζει προσεχώς σεισμικά τεστ στην περιοχή του Virunga. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξαφάνιση του βιότοπου, λαθραίο κυνήγι, ασθένειες, ρύπανση, μόλυνση του πόσιμου νερού και απώλεια θέσεων εργασίας.

Η WWF έχει καταθέσει καταγγελία κατά της εταιρείας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, για περιβαλλοντικές παραβάσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ πάνω από 500 χιλιάδες ακτιβιστές απαιτούν την άμεση υποχώρηση της Soco από την προσταευόμενη περιοχή.

econews

Σχόλια