Σώος ο ναυαγός στα Νησιά Μάρσαλ – Επιφυλακτικότητα για την ιστορία του

0
44

Χοσέ Σαλβαδόρ Αλβαρένγκα είναι το όνομα του ανθρώπου που βρέθηκε στην ατόλη Έμπον στη μέση του Ειρηνικού μετά από μια δεκατετράμηνη «βαρκάδα», χαμένος στον μεγαλύτερο ωκεανό του πλανήτη.

Ο άνδρας ηλικίας 37 ετών βρέθηκε 10.000 μακρυά από το σημείο απ” όπου απέπλευσε και επιβίωσε, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, τρώγοντας ψάρια, χελώνες, πουλιά και πίνοντας νερό της βροχής και αίμα χελώνας όταν δεν έβρεχε.

Όπως δήλωσε καταπονημένος, είχε βγει στα ανοιχτά να ψαρέψει καρχαρίες, με ένα σκάφος 7,3 μέτρων από fiberglass και συνεπιβάτη έναν έφηβο ως 18 ετών, αλλά οι άνεμοι τον παρέσυραν και χάθηκε στη θάλασσα. Ο έφηβος πέθανε μετά από ένα μήνα στη θάλασσα.

Ο Αμερικανός πρέσβης στους Νήσους Μάρσαλ, Tom Armbruster, δήλωσε επιφυλακτικός για την εκδοχή του Αλβαρένγκα και οι Αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.

Σε κάθε περίπτωση, εάν οι ισχυρισμοί του Αλβαρένγκα επιβεβαιωθούν μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια από τις πιο καταπληκτικές ιστορίες επιβίωσης στη θάλασσα.

Τον άνδρα μετέφερε από την ατόλη Έμπον στην  πρωτεύουσα των Νησιών Μάρσαλ, Μαζούρο, σκάφος του Λιμενικού.

«Κατέβηκε από το σκάφος με μια πολύ πυκνή γενειάδα», είπε τηλεφωνικά προς το Reuters ο Τζακ Νίντενταλ, ένας κινηματογραφιστής με έδρα το Μαζούρο.

«Δυσκολεύεται να περπατήσει, τα πόδια του είναι πολύ αδύνατα. Δεν είμαι έτοιμος να το χαρακτηρίσω απάτη, πιστεύω πως ο άνθρωπος αυτός πέρασε πολύ καιρό στη θάλασσα», πρόσθεσε ο Νίντενταλ αφού μίλησε για λίγο με τον Αλμπαρένγκο μέσω διερμηνέα.

Ένας νοσηλευτής τον βοήθησε να κατέβει τη σκάλα του σκάφους του Λιμενικού και μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι εξακολουθούν να συγκεντρώνουν πληροφορίες και σχεδιάζουν να έρθουν σε επαφή με μέλη της οικογένειάς του στο Ελ Σαλβαδόρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σημειώνεται ότι το 2006, είχαν βρεθεί μεσοπέλαγα τρεις Μεξικανοί ψαράδες αφού περιπλανήθηκαν στον Ειρηνικό Ωκεανό επί εννέα μήνες σε ένα σκάφος εννέα επί τρία χωρίς σκέπαστρο.

Το 1992 δύο ψαράδες από το Κιριμπάτι έμειναν στον Ειρηνικό για 177 μέρες προτού προσαράξουν στη Σαμόα.

Οι Νήσοι Μάρσαλ βρίσκονται στον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό μεταξύ της Χαβάης και της Παπούα-Νέας Γουινέας και αποτελούν σύμπλεγμα από 29 κοραλλιογενείς ατόλες και πέντε νήσους συνολικής έκτασης 70 τετραγωνικών μιλίων, από τις οποίες κατοικούνται οι 24.

Βρίσκονται αμέσως ανατολικά των Μαριάνων νήσων και βορειοανατολικά της ομοσπονδίας της Μικρονησίας. Αποτελεί ανεξάρτητο κράτος από το 1986. Η συνολική έκταση της χώρας είναι 181,3 τετρ. χλμ.

econews

Σχόλια