Η ώρα της κρίσης για τον πετρελαιαγωγό Keystone XL

0
46

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο πετρελαιαγωγός Keystone XL αποτελεί ένα από ενεργειακά έργα μείζονος περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και αντικείμενο έντονων πολιτικών και κοινωνικών αντιπαραθέσεων.

Ο πετρελαιαγωγός σχεδιάζεται να συνδέσει τα κοιτάσματα άμμου πίσσας ή  πετρελαιοφόρου άμμου (tar sands ή oil sands) της Αλμπέρτα του νοτιοδυτικού Καναδά με διυλιστήρια που βρίσκονται στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού.

Οι υποστηρικτές του έργου ισχυρίζονται ότι μπορεί να εξαλείψει την ενεργειακή εξάρτηση των ΗΠΑαπό τις χώρες της Μέσης Ανατολής σε μια ή δύο δεκαετίες.

Ο αντίλογος κάνει λόγο για τεράστιο περιβαλλοντικό και κλιματικό κίνδυνο από την υλοποίηση του έργου και την εκμετάλλευση των πισσούχων κοιτασμάτων αντίστοιχα.

—Πίεση στον Ομπάμα

Πλέον, μια έκθεση του Στέητ Ντιπάρτμεντ που υποβαθμίζει τους περιβαλλοντικούς κινδύνους από την κατασκευή του αγωγού Keystone XL αποτέλεσε αφορμή για άσκηση μεγαλύτερων πιέσεων στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ώστε να εγκρίνει την κατασκευή του.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε την Παρασκευή (31/1) ότι η απόφανση σχετικά με την αίτηση κατασκευής του έργου προϋπολογισμού 5,4 δισ. δολαρίων που έχει καταθέσει η εταιρεία TransCanada θα ληφθεί κατόπιν “ενδελεχούς εξέτασης της έκθεσης περιβαλλοντικών επιπτώσεων”, λαμβάνοντας υπόψη τις παρεμβάσεις και τα σχόλια δημοσίων και κρατικών φορέων.

Από το γραφείο του Μπαράκ Ομπάμα διέρρευσε ότι ο πρόεδρος θα συμβουλευθεί και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες, όπως ο Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), το υπουργείο Ενέργειας και άλλες, προτού αποφανθεί για τις κλιματικές επιπτώσεις του πετρελαιαγωγού.

—Ο Keystone αγωγός ασφαλείας;

Ένα ακόμα εύρημα της έκθεσης του Στέητ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι ο αγωγός Keystone XL θα αντικαταστήσει τις εμπορικές αμαξοστοιχίες που μεταφέρουν πετρέλαιο από τον Καναδά στον Κόλπο του Μεξικού αποτρέποντας έξι θανάτους από σιδηροδρομικά δυστυχήματα ετησίως κατά μέσο όρο.

Πέραν του περιβαλλοντικού αντίκτυπου του έργου, η έκθεση εστιάζει και στον κοινωνικό αντίκτυπο από την κατασκευή του αγωγού.

Παρότι, η έκθεση εξαιρεί από τα στατιστικά τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας μεταφοράς πετρελαίου που συνέβη πέρυσι στο προάστιο Lac Megantic του Κεμπέκ κοστίζοντας τη ζωή σε 47 ανθρώπους, υπογραμμίζει τους κινδύνους των σιδηροδρομικών μεταφορών έναντι του αγωγού.

econews

Σχόλια