Ηλιακή ενέργεια: νέες θέσεις εργασίας 10 φορές ταχύτερα από τον εθνικό μέσο όρο στις ΗΠΑ

0
15

Στην Ελλάδα της «πράσινης ανάπτυξης» του ΓΑΠ και της Τίνας Μπιρμπίλη, όπου τα πάντα σχεδιάστηκαν με (ή χωρίς, όπως το δει κανείς) επιχειρηματικό σχέδιο αντίστοιχο βιντεολέσχης της δεκαετίας του 1980, ο κλάδος της ηλιακής ενέργειας ζει ζοφερές στιγμές.

Οι παραγωγοί του διασυνδεδεμένου συστήματος πληρώνονται από τον ΛΑΓΗΕ με οκτάμηνες καθυστερήσεις, η αδειοδοτική διαδικασία έχει «παγώσει», οι φορείς των φωτοβολταϊκών εκφράζουν αντικρουόμενα συμφέροντα εκτοξεύοντας συχνά-πυκνά αλληλοκατηγορίες και  η αγορά περιμένει με κομμένη την ανάσα το πολυαναμενόμενο new deal που υποτίθεται ότι θα την εξυγιάνει, θα εξαλείψει τα ελλείμματα του Λειτουργού και θα αποτρέψει μια νέα επιβάρυνση των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος.

Την ίδια ώρα ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών εκτιμά ότι από την αρχή του έτους, η αναστολή της αδειοδότησης έχει κοστίσει 30.000 θέσεις εργασίας που άμεσα ή έμμεσα συνδέονται με τα φωτοβολταϊκά και η ΕΒΙΚΕΝ κατηγορεί τις ΑΠΕ και ειδικά τα φωτοβολταϊκά για το υψηλό ενεργειακό κόστος που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών βιομηχανιών.

—Ηλιακή απασχόληση

Είναι παντού έτσι; Η αλήθεια είναι ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν αντικείμενο αντιπαραθέσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Και ειδικά στην Ευρώπη.

Ωστόσο, σε χώρες που αναπτύσσουν την ηλιακή ενέργεια με σχέδιο, όραμα και προοπτική, πέρα από τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, τεράστιο είναι και το όφελος στη μάχη για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες όπου η προσπάθεια ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας περνά άμεσα από τη διείσδυση των ΑΠΕ και σε μεγάλο βαθμό των φωτοβολταϊκών.

Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα στοιχεία της έκθεσης “National Solar Jobs Census 2013” που συνέταξε η ένωση Solar Foundation.

Το 2013, ο κλάδος της ηλιακής ενέργειας απασχόλησε 24.000 επιπλέον εργαζομένους στις ΗΠΑ με τον συνολικό αριθμό τους να φτάνει τους 142,698 (στοιχεία Νοεμβρίου 2013).

Το νούμερο δεν είναι εντυπωσιακό, πόσω μάλλον για μια οικονομία του μεγέθους των ΗΠΑ. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι η δυναμική του κλάδου καθώς τα ποσοστά νέας απασχόλησης ήταν δέκα φορές υψηλότερα από το μέσο όρο καταγράφοντας αύξηση 20% σε σύγκριση με το 2012.

Από το Σεπτέμβριο του 2012 ως το Νοέμβριο του 2013 ο κλάδος της ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ έκανε 56 νέες προσλήψεις ημερησίως ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Το 77% των νέων εργαζομένων του κλάδου αντιστοιχούν σε νέες θέσεις εργασίας και όχι σε υφιστάμενες θέσεις που απέκτησαν “ηλιακό” προσανατολισμό.

Οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας των ΗΠΑ αφορούσαν στους εγκαταστάτες που αυξήθηκαν κατά 22%, ή 12.500 εργαζομένους.

Το επόμενο έτος, η απασχόληση στον κλάδο αναμένεται να ενισχυθεί κατά 15,6% ή 22.400 νέες θέσεις εργασίας.

—”Μπουμ” σε μεγάλη και μικρή κλίμακα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προβάλλουν ως η νέα μεγάλη δύναμη στα μεγάλα φωτοβολταϊκά ξεπερνώντας την Κίνα χάρη σε νέες επενδύσεις που υλοποιήθηκαν κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2013.

Στην Καλιφόρνια μόνο, βάσει στοιχείων του διαχειριστή δικτύων της Πολιτείας (CAISO) μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2013 συνδέθηκαν με το δίκτυο διάφορα πολύ μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα.

Συγκεκριμένα, “ηλεκτρίστηκαν” 470 MW από τα 550 MW του πάρκου Desert Sunlight, 237 από 550 MW του Topaz Solar Farm και 230 από τα 250 MW του Antelope Valley, όλα με πάνελ της First Solar.

Συνδέθηκαν επίσης τα Agua Caliente (290 MW), California Valley (250 MW), το Mesquite I (165 MW), το Imperial South1 (130 MW) και το Arlington Valley (127 MW).

Σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση της νέας εγκατεστημένης ισχύος έργων μεσαίας κλίμακας από 4 ως 92 Μεγαβάτ, η συνολική φωτοβολταϊκή ισχύς στις ΗΠΑ διπλασιάστηκε στα 5 Γιγαβάτ το 2013 έναντι 2,2 Γιγαβάτ στα τέλη του 2012, σύμφωνα με την Wiki Solar.

Παράλληλα, τεράστιες είναι οι επενδύσεις και σημαντικά τα αναπτυξιακά εργαλεία στα οικιακά φωτοβολταϊκά με την Καλιφόρνια να αναδεικνύεται “ηλιακή πρωτεύουσα” και σε αυτή την κατηγορία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg New Energy Finance (BNEF) την προηγούμενη διετία περίπου 200.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις εγκατέστησαν φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες τους, συνολικής ισχύος 3 Γιγαβάτ, ισχύς ικανή να αντικαταστήσει τέσσερις ή πέντε συμβατικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς άνθρακα.

Εάν η Καλιφόρνια διατηρήσει και κατά το τρέχον έτος τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2013 στην αγορά οικιακών φωτοβολταϊκών θα φτάσει τα 5 Γιγαβάτ ισχύος τον επόμενο Δεκέμβριο ξεπερνώντας κατά πολύ τους στόχους του προγράμματος Million Solar Roofs Initiative που στόχευε σε 3,000 MW οικιακών φωτοβολταϊκών ως τα τέλη του 2016.

econews

Σχόλια