Σιδερένια συννεφιά σε έναν καφέ νάνο

0
8

Ένας καφέ νάνος (ή καστανός νάνος) δεν είναι ούτε πλανήτης ούτε αστέρας. Αποτελεί κατά κάποιο τρόπο έναν «αποτυχημένο αστέρα» που εξαιτίας της πολύ μικρής του μάζας, η θερμοκρασία και η πίεση στον πυρήνα του δεν είναι αρκετά υψηλές ώστε να ξεκινήσουν ή να διατηρήσουν τις θερμοπυρηνικές αντιδράσεις.

Από την άλλη πλευρά, σε αντίθεση με τους πλανήτες, ακτινοβολεί λίγο μέσω της δικής του θερμότητας. Ένας καφέ νάνος θα μπορούσε για κάποια εποχή να είχε ξεκινήσει αντιδράσεις θερμοπυρηνικής σύντηξης, αλλά να μην είχε φτάσει ποτέ σε μια σταθερή κατάσταση, με αποτέλεσμα τελικά να σβήσει.

Οι περισσότεροι καφέ νάνοι περιφέρονται μόνοι στο διάστημα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι σχηματίζονται σαν αστέρες και όχι σαν πλανήτες και έχουν μέγεθος μεγαλύτερο του Δία, αλλά με μικρότερη μάζα.

—Ο μετεωρολογικός χάρτης ενός καφέ νάνου 

Πλέον αστρονόμοι του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ και του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δημιούργησαν τον πρώτο μετεωρολογικό χάρτη ενός καφέ νάνου, στον οποίο απεικονίζονται λεπτομερώς τα ατμοσφαιρικά του χαρακτηριστικά .

Ο καφέ νάνος που μελέτησαν οι αστρονόμοι του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο του Νότιου Ημισφαιρίου στη Χιλή, είναι ο WISE J104915.57-531906.1B, γνωστός και ως Luhman 16B, ο οποίος είχε ανακαλυφθεί πέρυσι από το διαστημικό τηλεσκόπιο WISE της ΝASA, μαζί με το δίδυμό του Luhman 16A. Απέχει μόλις 6,5 έτη φωτός από τον πλανήτη μας, όντας το τρίτο πιο κοντινό σύστημα στο δικό μας μετά το Άλφα του Κενταύρου και το άστρο Μπάρναρντ.

Η ατμόσφαιρα των καφέ νάνων δημιουργείται κατά την πτώση της θερμοκρασίας που ακολουθεί τη γέννησή τους όταν και επικρατούν θερμοκρασίες δεκάδων χιλιάδων έως και εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου.

Τότε, συμπυκνώνονται στοιχεία της ατμόσφαιράς τους, όπως το πυρίτιο και ο σίδηρος δημιουργώντας νέφη. Τα σύννεφα αυτά πιστεύεται πως διαλύονται όταν οι νάνοι κρυώσουν περαιτέρω και η θερμοκρασία τους πέσει κάτω από τους 1.000ο C.

Χάρη στη μικρή απόσταση που μας χωρίζει από τον Luhman 16B οι αστρονόμοι κατάφεραν να παρακολουθήσουν την κίνηση και τις μεταβολές των νεφών στην ατμόσφαιρά του.

wikipedia

econews

Σχόλια