Αποκαλύφθηκε το μυστικό των “ιπτάμενων” φιδιών

0
11

flying-snakeΕξηγήσεις για το πώς ένα συγκεκριμένο είδος φιδιού καταφέρνει να κρατηθεί στον αέρα, προσπάθησαν να δώσουν επιστήμονες από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

Τα ασυνήθιστα ερπετά που ζουν στα τροπικά δάση της Νοτιοανατολικής Ασίας, έχουν την ικανότητα να πετάξουν στα δέντρα και στη συνέχεια να γλιστρήσουν“κομψά” στον αέρα.

Οι επιστήμονες που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Journal of Experimental Biology”, ισχυρίζονται ότι τα φίδια αλλάζουν ριζικά το σχήμα του σώματός τους, ώστε να δημιουργήσουν τις αεροδυναμικές δυνάμεις που απαιτούνται για να πραγματοποιηθεί αυτό το κατόρθωμα.

Ο καθηγητής Jake Socha και η ομάδα του, κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους, διαπίστωσαν ότι τα φίδια δίνουν στο σώμα τους το σχήμα S, ενισχύοντας έτσι την αεροδυναμική του με τις ίδιες τεχνικές που χρησιμοποιούν για να ανεβούν ή να κατεβούν από ένα ψηλό δέντρο.

Με τον τρόπο αυτό μπορούν να πετάξουν σε απόσταση έως και 30 μέτρων για να μετακινηθούν από το ένα δέντρο στο άλλο, να ξεφύγουν από τους θηρευτές τους, ακόμη και να πιάσουν το δικό τους θήραμα. “Φαίνεται σαν να κολυμπούν στον αέρα”, παρατήρησε ο Socha.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή για να κατασκευάσουν μια ράβδο με τα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στα φίδια του είδους Chrysopelea paradisi να πραγματοποιούν την πτήση. Τοποθέτησαν τη ράβδο μέσα σε μια δεξαμενή, στην οποία νερό έρεε από πάνω της, αναπαράγοντας τις συνθήκες αέρα, όπου τα φίδια γλιστρούν με δεξιοτεχνία από δέντρο σε δέντρο.

Στις περισσότερες γωνίες, η ανύψωση από το σχήμα του σώματος και μόνο ήταν αρκετή για να κρατήσει το ζώο στον αέρα. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα φίδια στην πραγματικότητα φαίνεται πως πετούν με ακόμη αποτελεσματικότερο τρόπο σε σχέση με το φίδι-ράβδο που κατασκεύασε ο εκτυπωτής.

Παρότι παρατήρησαν υψηλότερη πτήση από αυτήν που περίμεναν, το πείραμα δεν τους “αποκάλυψε” πλήρως την ικανότητα των φιδιών να “γλιστρούν” στον αέρα, αφήνοντάς τους να υποθέσουν ότι υπάρχει μια αεροδυναμική ιδιότητα στα ζώα αυτά, η οποία δεν οφείλεται μόνο στο σχήμα τους.

Η ομάδα, τέλος, επεσήμανε ότι το φίδι μπορεί να βοηθήσει στην εξέλιξη της ρομποτικής, ώστε δυνητικά να κατασκευαστούν μηχανές οι οποίες θα μπορούν να έρπονται, να σκαρφαλώνουν και να αιωρούνται.

econews

Σχόλια