Φωτοβολταϊκά: το παγκόσμιο ρεκόρ της Κίνας και η γερμανική υποχώρηση

0
5

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ νέας ετήσιας εγκατεστημένης ισχύος στα φωτοβολταϊκά πέτυχε η Κίνα το 2013 με νέα έργα ηλιακής ενέργειας μεταξύ 9,5 και 12 Γιγαβάτ.

Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση νέας φωτοβολταϊκής ισχύος που έχει επιτύχει μία χώρα σε ένα μόνο έτος, η οποία μάλιστα ξεπερνά τη σωρευτική ισχύ που είχε εγκατασταθεί στην Κίνα μέχρι τούδε.

Οι Κινέζοι βέβαια δεν στέκονται εκεί καθώς αναμένεται να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ισχύος 14 Γιγαβάτ ως το 2014 (την ώρα που το 2010 έθεταν ως στόχο τα 5GW ως το 2015).

Την πρωτοκαθεδρία της Κίνας μπορεί να απειλήσουν μόνο οι ΗΠΑ που έφτασαν τα 10 Γιγαβάτ νέας ισχύος το προηγούμενο καλοκαίρι, ενώ τα συνολικά στοιχεία για το 2013 δεν έχουν ανακοινωθεί.

Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας έχει αφήσει τρίτους και καταϊδρωμένους τους πάλαι ποτέ παγκόσμιους ηγέτες των φωτοβολταϊκών Γερμανούς με μόλις 3,3 Γιγαβάτ νέας ισχύος το 2013.

—Σημάδια απομάκρυνσης της Γερμανίας από τις ΑΠΕ

Την ώρα που αναδύονται νέες δυνάμεις στα φωτοβολταϊκά, η Γερμανία φαίνεται ότι αναθεωρεί τις πράγματι υποστηρικτικές πολιτικές της προς τις ΑΠΕ με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εκφράζει την άποψη ότι η εφαρμογή «πράσινων» πολιτικών μπορεί να έχει βλάψει αντί να ωφελήσει τη γερμανική οικονομία..

Ο Σόιμπλε δεν συμφωνεί απόλυτα με το σκεπτικό ότι η πράσινη οικονομία θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την αύξηση της απασχόλησης, αναφέροντας ότι η απόφαση του Βερολίνου πριν από δύο χρόνια να κλείσει τους σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και να δώσει έμφαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να επανεξεταστεί.

“Έχουμε αύξηση στο κόστος της ενέργειας, κάτι το οποίο βραχυπρόθεσμα θα πλήξει σημαντικά τις θέσεις απασχόλησης στη Γερμανία” είπε ο Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συμμετοχής του σε φόρουμ στις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ecofin).

Οι δηλώσεις του Σόιμπλε ερμηνεύθηκαν ως πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης να αλλάξει την κείμενη πολιτική της επαναφέροντας παλαιότερους κανονισμούς που αφορούν την παραγωγή ενέργειας από πιο συμβατικές πηγές.

econews

Σχόλια