Ο πρώτος υπόγειος λαχανόκηπος σε καταφύγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (gallery)

0
159

Τον πρώτο υπόγειο λαχανόκηπο σε σκοτεινά τούνελ που χρησιμοποιούνταν ως καταφύγια κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δημιούργησαν δυο επιχειρηματίες στο νότιο Λονδίνο.

Οι δημιουργοί του υπόγειου λαχανόκηπου, Richard Ballard και Steven Dring, πέρασαν τους τελευταίους 18 μήνες κάνοντας δοκιμές στα τούνελ και περιμένουν την πρώτη σοδειά τον Μάρτιο.

Χρησιμοποιώντας λαμπτήρες LED χαμηλής ενέργειας και συστήματα υδροπονίας καλλιεργούν βότανα, αμάραντο, μπιζέλια, ρόκα, μπρόκολο, κρεμμύδια, σκόρδα, σπόρους μουστάρδας, ραπανάκια και πολλά άλλα.

Επιπλέον, στην φάρμα θα καλλιεργηθούν βρώσιμα λουλούδια και λαχανικά μινιατούρες.

Τα παραγόμενα προϊόντα, με την επωνυμία «Υπόγεια Καλλιέργεια», αναμένεται να διατεθούν σε σουπερ μάρκετ, εστιατόρια και χονδρέμπορους αργότερα το 2014.

Η θερμοκρασία στο τούνελ είναι σταθερά στους 16 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα προϊόντα καλλιεργούνται σε ειδικές πλατφόρμες τριών επιπέδων.

Εκτός αυτού, στα τούνελ χρησιμοποιούνται ειδικά φίλτρα που προλαμβάνουν από τα παράσιτα, έτσι ώστε να αποφεύγεται η χρήση παρασιτοκτόνων.

Τα υπόγεια καταφύγια του Clapham North, ακριβώς κάτω από τον σταθμό του μετρό, ολοκληρώθηκαν το 1942 και άνοιξαν για το κοινό τον Ιούλιο του 1944.

Εφοδιασμένα με κουκέτες, ιατρεία, κουζίνα και εγκαταστάσεις υγιεινής σχεδιάστηκαν για να φιλοξενούν ως και 8.000 άτομα.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών πάνω από 12.000 άνθρωποι συνέρρεαν στα τούνελ για να σωθούν.

econews

Σχόλια