Γίνεται πράγματι σφαγή δελφινιών στη Δανία;

9
2612

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα εμφανίστηκαν σωρηδόν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάτω από τον τίτλο “Σφαγή δελφινιών στη Δανία” σοκαριστικές φωτογραφίες μαζικής σφαγής κητωδών υπό το βλέμμα εκατοντάδων “θεατών”.

Το θέαμα είναι πράγματι αποτρόπαιο, αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένες παρανοήσεις.

Όπως επισημαίνει η blogger της βρετανικής Huffington Post, Megan Stamper, το περιστατικό δεν έλαβε χώρα στη Δανία, αλλά στα νησιά Φερόες. Τα νησιά Φερόες είναι μια αυτοδιοικούμενη περιοχή (παραχωρήθηκε καθεστώς αυτοδιοίκησης από το Δανία το 1948) που βρίσκεται απομονωμένη στη Νορβηγική Θάλασσα ανάμεσα στη Σκωτία, την Ισλανδία και τη Νορβηγία.

Δεύτερον, τα κητώδη που θανατώνουν οι νησιώτες είναι φάλαινες πιλότοι (Globicephala melas) και όχι δελφίνια. Τουλάχιστον έτσι τα ονομάζουν στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα το συγκεκριμένο κητώδες αναφέρεται ως μαυροδέλφινο.

Τρίτον, η θανάτωση των φαλαινών δεν γίνεται ως “τελετή μύησης” όπως αναφέρεται σε ορισμένα άρθρα. Αντίθετα, όπως υποστηρίζουν ειδικοί, το κρέας της φάλαινας αποτελεί πολύτιμη τροφή κατά τους χειμερινούς μήνες για τους κατοίκους αυτών των άγονων και απομακρυσμένων νησιών.

Πίσω από τη θανάτωση των φαλαινών δεν κρύβεται το οικονομικό κέρδος, καθώς το κρέας διανέμεται και καταναλώνεται αποκλειστικά από την τοπική κοινωνία.

Το είδος της φάλαινας πιλότου που θανατώνεται δεν θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση και το κυνήγι της αξιολογείται ως βιώσιμο σύμφωνα με τα κριτήρια της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Επίσης, η νομοθεσία που διέπει τη φαλαινοθηρία στα νησιά Φερόες απαγορεύει την πρόκληση αδικαιολόγητου πόνου στα κητώδη κατά το κυνήγι τους.

Οι φάλαινες πιλότοι πρέπει να εντοπιστούν κοντά στην ακτή για να αποφευχθεί μια μακρά καταδίωξη και στη συνέχεια σκοτώνονται με τα χέρια στα αβαθή για να αποφευχθούν τα μη θανάσιμα χτυπήματα που προκαλούν τα καμάκια των φαλαινοθηρικών.

Τέλος, ο θάνατος των ζώων προκαλείται από ένα χτύπημα στη σπονδυλική στήλη που κόβει μια αρτηρία και προκαλεί το θάνατο σε 30 δευτερόλεπτα το μέγιστο, παρότι το νερό βάφεται κόκκινο.

Δικαιολογούν τα παραπάνω την οργή που νιώθουμε όταν κοιτάμε αυτές τις αιματοβαμμένες φωτογραφίες;

Μπορεί όχι, αλλά όταν ασκούμε κριτική πρέπει να γνωρίζουμε για ποιο πράγμα μιλάμε.

econews

9 Σχόλια

 1. Σε αυτό το άθρο, αναφέρονται κάποια πράγματα που είναι σωστά, γράφονται όμως και κάποιες ανακρίβειες. Για παράδειγμα, είναι αντιεπιστημονικό να λέτε ότι οι «pilot whales» είναι φάλαινες και όχι δελφίνια! Το είδος Globicephala melas είναι το γνωστό σε εμάς μαυροδέλφινο. (http://www.marinemammalscience.org/index.php?option=com_content&view=article&id=519&Itemid=325

  http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=bm6FfP8aWMk%3D&tabid=596&language=el-GR)

  Η μετάφραση της ορολογίας, πολλές φορές χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί δημιουργεί λάθος εντυπώσεις. Και ειδικά με τα κητώδη υπάρχει αρκετή σύγχιση ως προς την ορολογία: Είναι λανθασμένο να μεταφράζουμε ως «φάλαινα» αυτό που στα Αγγλικά αναφέρεται «whale». Στα Αγγλικά, τα δελφίνια είναι «small whales», σε αντιδιαστολή με κάποια μεγαλύτερα κητώδη. Στα Ελληνικά, με τον όρο φάλαινα εννοούμε το κητώδες που έχει φαλαίνια ή μπαλένες, και με τον όρο δελφίνι εννοούμε το κητώδες που έχει δόντια. Είναι πολύ εσφαλμένη λοιπόν η πρόθεση να αποφορτιστεί συναισθηματικά η σφαγή των μαυροδέλφινων που γίνεται στη Δανία, με τη λογική ότι πρόκειται για φάλαινες και όχι για τα προσφιλή μας δελφίνια.

  Τέλος, με όλη την εκτίμηση που έχω για το econews, θα ήθελα να εκφράσω την δυσαρέσκειά μου για άρθρα μεταφρασμένα που δεν αναφέρονται στην πηγή. Η πηγή του συγκεκριμένου άρθρου είναι αυτή http://www.huffingtonpost.co.uk/megan-stamper/denmark-dolphin-slaughter_b_4681562.html
  και το πνεύμα του αρθρογράφου είναι διαφορετικό από το δικό σας.

 2. Σημείωση προς το παραπάνω άρθρο. Όντως οι φάλαινες δολοφονούνται για το κρέας και το λίπος τους, αλλά υπάρχει και λαογραφικό υπόβαθρο. Η σφαγή πραγματοποιείται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες όπου είναι εθνικές γιορτές τους, όπως τις γιορτάζανε και οι Βίκινγκς πρόγονοι τους.
  Τέλος, η δολοφονία και σφαγή μιας φάλαινας, αποτελεί ανδραγάθημα για τους νέους, και λαμβάνεται ως βάπτισμα του πυρός από την εφηβεία στην ενηλικίωση, όπως κάνουν και οι Ισλανδοί με την δολοφονία και σφαγή στις φώκιες.

 3. Κύριε Υάκινθε Μαλκολμάκη, να υποθέσω ότι ανήκετε στις τάξεις των ενδόξων Ελλήνων κυνηγών και πατριδολατρών που τιμούν τις παραδόσεις της εποχής των σπηλαίων;

 4. Αξιότιμε/αξιότιμη συνομιλητή/συνομιλήτρια Kaki Primikiri πολυ φοβάμαι πως δεν καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε. Καταναλώνω κρέας ως μέρος της διατροφής μου, έχοντας πλήρη επίγνωση του τι κανω και δεν μετανιώνω την επιλογή μου. Το οτι τρέφομαι με κρέας, δεν με κάνει ψυχοπαθή δολοφόνο θέλω να πιστεύω.
  Επίσης, από όσο γνωρίζω, η θανάτωση ζώων προς βρώση στο τόπο μας γίνεται με συγκεκριμένους τρόπους, επί το πλείστον γρήγοροι και ανώδυνοι για τα ζώα, και δεν τυραννιούνται μέσω κάποιας επώδυνης για αυτά τελετουργίας μετά μουσικής, τσεκουριών και λοιπών συνεργών όπως γίνεται στο βορά. Σύμφωνα με την αντίληψη μου, όταν κάποιος ξεκοιλιάζει ένα ζωντανό πλάσμα και το εκλαμβάνει ως ανδραγάθημα ενώ το βλέπει να υποφέρει, δεν χαίρει καμιάς εκτίμησης από έμενα.
  Επίσης, να ξέρετε πως η μετάβαση μου από έφηβος σε άντρα έγινε με εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτόν όπου ακολούθου οι πολιτισμένοι λαοί εκεί πάνω.
  Συμφώνα με τους βόρειους λαούς, είμαστε φτωχοί και απολίτιστοι εμείς εδώ του νότου. Τουλάχιστον δεν είμαστε σαδιστές δολοφόνοι. Κοιμάμαι καλά με αυτή την σκέψη.

 5. Oi Aggloi to delfini to lene dolphin pio poly pantws… Ksypnate sas vazoun na asxoleiste kai na pathiazeste me ilithia kai plasmatika skinika gia na min kanete kati sti zwi sas! Sas theloun zwa, kai twra einai i pragmatiki epoxi pou mporeis ontws na diafwtisteis kai na matheis…ekmetaleuteite to!!

 6. Σωτήρη Μ. οδηγησέ μας στο διαφωτισμό, είσαι ο γκουρού μας, είσαι ο προφήτης, πες μας τι να κάνουμε!

  ΥΓ: Γύρνα και το πληκτρολόγιο στα Ελληνικά όταν κάνεις μία σύντομη έξοδο από τα νέφη της υψηλής διανόησης

 7. Κύριε Μαλκομάκη,
  δεν θα διαφωνήσω με όσα λέτε, δεν με αφορούν κιόλας στην πλειονότητά τους.
  Αλλά μην γενικεύετε ότι τα ζώα προς βρώσιν δεν ταλαιπωρούνται στη χώρα μας. Να σας φέρω για παράδειγμα τους κυνηγούς που ανδρώνονται σκοτώνοντας πουλάκια; Ή τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων στις κτηνοτροφικές κλπ μονάδες;

 8. εμένα πιο πολύ με σόκαρε αυτό http://www.econews.gr/2013/10/18/delfinia-perou-106882/
  Το τι συμβαίνει σε κάποιες πιο απομακρυσμένες περιοχές εκτός Ευρώπης πιστεύω πως είναι χειρότερο.
  Χίλιες φορές να εκτρέφεται ένα ζώο με σκοπό την κατανάλωση του ως τροφή , παρά να κυνηγιέται και να θανατώνεται βάναυσα στο φυσικό του περιβάλλον.

Comments are closed.