«Νεάντερταλ» οι φανατικοί καπνιστές – Ποια γονίδια κληρονομήσαμε

0
104

Ο χαρακτηρισμός “Νεάντερταλ” ακούγεται προσβλητικός όταν απευθύνεται σε ένα σύγχρονο άνθρωπο. Παραπέμπει σε άτομο χαμηλής νοημοσύνης, με άγαρμπους τρόπους και χαμηλή αισθητική.

Δύο νέες έρευνες που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη αποδίδουν ωστόσο στο DNA των Νεάντερταλ σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των μαλλιών, του δέρματος, αλλά και την εκδήλωση ορισμένων ασθενειών σε εμάς τους σύγχρονους.

Παρότι οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν από την Ευρώπη πριν από 28.000 χρόνια, το ένα πέμπτο του γενετικού τους υλικού επιβιώνει στα ανθρώπινα γονίδια λόγω επιμειξιών διάρκειας δεκάδων χιλιάδων ετών. Σημειώνεται ωστόσο ότι σε κάθε μεμονωμένο άτομο επιβιώνει ποσοστό μόλις 2% του ανθρώπου των σπηλαίων.

“Το 2% του δικού σου πρωτόγονου DNA μπορεί να είναι διαφορετικό από το δικό μου 2% και βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο της γονιδιακής αλυσίδας” επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science, γενετιστής Τζόσουα Άκι. Συνολικά, το γονίδιο που επιβιώνει φτάνει το 20% του συνολικού.

Οι μελέτες επιβεβαιώνουν προγενέστερα ευρήματα ότι το γονίδιο του Νεάντερταλ βρίσκεται περισσότερο σε ποσοστό 21% στους Ασιάτες της Άπω Ανατολής  σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους.

Ωστόσο οι ανθρωπολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τα παραπάνω ευρήματα με τον  Έρικ Τρίκχαουζ του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις να επισημαίνει ότι σε ελάχιστα απολιθώματα των Νεάντερταλ έχει ανακαλυφuεί γενετικό υλικό.

—Επιμειξίες

Οι Νεάντερταλ δεν έζησαν ποτέ στην Αφρική. Οι επιμειξίες άρχισαν πριν από 40.000-80.000 χρόνια όταν οι πρωτόγονοι άνθρωποι μετανάστευσαν από την Αφρική στην Ευρώπη όπου ζούσαν οι Νεάντερταλ.

Η επίδραση του γονιδιώματος του Νεάντερταλ στο χρώμα του δέρματος και στα μαλλιά εξηγείται από την προσαρμογή των σύγχρονων ανθρώπων στο μειωμένο ηλιακό φως που συναντούσαν καθώς μετανάστευαν σε πιο βόρεια κλίματα.

—Ασθένειες

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, σε μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature, συνέδεσαν απομεινάρια της γονιδιακής αλυσίδας ενός Νεάντερταλ ηλικίας 50.000 ετών και συγκεκριμένα των αλληλόμορφων γονιδίων με γονίδια που συνδέονται με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, της κατάθλιψης της Νόσου του Κρον, του  ερυθηματώδους λύκου, της κίρρωσης της χολής και του εθισμού στο κάπνισμα.

Από την άλλη πλευρά το DNA του Νεάντερταλ βρίσκεται στα γονίδια εκείνα που παράγουν την κερατίνη, μια ινώδη πρωτεΐνη που δημιουργεί το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια, παρέχοντας μόνωση στον ανθρώπινο οργανισμό.

econews

Σχόλια