Φωτοβολταϊκά: οι τρεις ελκυστικότερες αναδυόμενες αγορές

0
4

H πιο ελκυστική αναδυόμενη αγορά για επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια θεωρείται η Νότιος Αφρική σύμφωνα με τους αναλυτές της IHS Technology.

Ο στόχος της χώρας να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά ισχύος 8,4 Γιγαβάτ ως το 2030 μαζί με την επιτυχία της διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για έργα μεγάλης κλίμακας είναι οι λόγοι που στοιχειοθετούν την αξιολόγηση της IHS (66/100).

Δεύτερη, με 17 μονάδες αξιολόγησης λιγότερες ακολουθεί η Ταϋλάνδη χάρη στο πρόγραμμα εγγυημένων τιμών προς τους παραγωγούς που εφαρμόστηκε πέρυσι.

Ωστόσο, αυτό το πρόγραμμα έχει ανασταλεί και έχει αντικατασταθεί από ένα άλλο που προβλέπει επιδοτήσεις στα οικιακά φωτοβολταϊκά το 2014 γεγονός που αναμένεται να επιδεινώσει την επενδυτική ελκυστικότητα της χώρας.

Στην τρίτη θέση ακολουθεί η Τουρκία χάρη στις αυξανόμενες τιμές και τη ζήτηση ενέργειας, τον σχετικά χαμηλό με άλλες αναδυόμενες αγορές επιχειρηματικό κίνδυνο στη χώρα και τα θεσμοθετημένα κίνητρα προς τους παραγωγούς.

Εμπόδιο για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Τουρκία θεωρείται το σχετικά μη ώριμο κανάλι ανάπτυξης των νέων έργων καθώς τα έργα ισχύος άνω του 1 MW έχουν παγώσει αναμένοντας τη δημοπράτηση αδειών συνολικής ισχύος 600 Μεγαβάτ.

Ο δείκτης αξιολογεί την ελκυστικότητα των φωτοβολταϊκών αγορών στις αναδυόμενες χώρες λαμβάνοντας υπόψη τέσσερις βασικούς τομείς: το μακροοικονομικό κλίμα, το πιθανό μέγεθος της αγοράς, την κερδοφορία των έργων και την ωριμότητα της διαδικασίας ολοκλήρωσης των επενδύσεων.

econews

Σχόλια