Κοραλλιογενής ύφαλος στον Δυτικό Ειρηνικό αψηφά την οξίνιση των ωκεανών

0
64

Οι αυξανόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου λόγω της χρήσης ορυκτών καυσίμων προκαλεί την επονομαζόμενη οξίνιση των ωκεανών της Γης.

Η οξίνιση αποσαθρώνει τους κοραλλιογενείς υφάλους οι οποίοι δεν μπορούν να διαμορφώσουν ανθρακικό ασβέστιο, την ουσία δηλαδή που συνιστά τον εξωτερικό σκελετό τους.

Συνέπεια αυτού είναι να βλάπτεται δραματικά η βιοποικιλότητα, καθώς οι κοραλλιογενείς ύφαλοι περιέχουν δυσανάλογα υψηλό ποσοστό ειδών χλωρίδας και πανίδας βάσει της επιφάνειας που καλύπτουν.

Όπως σε κάθε περίπτωση σε κάθε κανόνα υπάρχει μια εξαίρεση. Επιστήμονες του Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) ανακάλυψαν έναν κοραλλιογενή ύφαλο στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στα νησιά Παλάου, που αναπτύσσεται άριστα υπό όξινες συνθήκες. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος ύφαλος έχει υψηλότερα επίπεδα βιοποικιλότητας από σε σύγκριση με γειτονικούς υφάλους όπου τα επίπεδα οξίνισης είναι χαμηλότερα.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τις ακριβείς αιτίες του φαινομένου, εικάζουν ωστόσο ότι οφείλεται σε ένα μοναδικό συνδυασμό χημικών και βιολογικών παραγόντων.

Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι οι συνθήκες οξίνισης στην περιοχή δεν οφείλονται σε ανθρωπογενή αίτια, αλλά διαμορφώθηκαν λόγω των απομονωμένων χερσαίων μαζών που περικλείουν τον ύφαλο.

«Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών με κολπίσκους και στενά που δεν επιτρέπουν τη γρήγορη ανανέωση των υδάτων στην περιοχή» αναφέρει η επιστήμονας Katie Shamberger. «Έτσι, το νερό παραμένει σταθερό για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην περιοχή απ” ότι συμβαίνει με τους υπόλοιπους υφάλους» προσθέτει.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι συνθήκες οξίνισης είναι μη ανθρωπογενείς και επικρατούν στην περιοχή εδώ και εκατομμύρια χρόνια, διάστημα ικανό ώστε οι διάφοροι οργανισμοί να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν και να προσαρμοστούν κατάλληλα.

Παρόλα αυτά, η ύπαρξη του συγκεκριμένου υφάλου δεν σημαίνει ότι το σύνολό τους μπορεί να ανταπεξέλθει σε συνθήκες οξίνισης.

Μπορεί όμως να συμβάλλει στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η οξίνιση των ωκεανών επηρεάζει τους κοραλλιογενείς υφάλους και στην εξεύρεση τρόπων προστασίας των ίδιων, αλλά της βιοποικιλότητας που φιλοξενούν.

Στη φωτογραφία μπορείτε να διαπιστώσετε την τεράστια διαφορά ανάμεσα σε έναν υγιή ύφαλο και έναν που έχει υποστεί την οξίνιση.

econews

Σχόλια