Νίκη στον «πόλεμο» κατά της φαλάκρας με τεχνητά επιθηλιακά βλαστοκύτταρα

0
39

Ένα ακόμα βήμα για την αντιμετώπιση της φαλάκρας πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ που κατάφεραν να μετατρέψουν ανθρώπινα δερματικά κύτταρα σε τριχοθυλάκια, από τα οποία μάλιστα φύτρωσαν υποτυπώδεις τρίχες.

Η ανακάλυψη έγινε σε τρεις φάσεις: καταρχάς προστέθηκαν τρία γονίδια σε κύτταρα δέρματος γνωστά ως δερματικοί ινοβλάστες, με αποτέλεσμα αυτά να μετατραπούν σε «τεχνητά» πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPSC), από τα οποία προέρχονται οι περισσότεροι ιστοί του σώματος.

Στη συνέχεια τα κύτταρα iPSC μετατράπηκαν σε επιθηλιακά βλαστικά κύτταρα, τα οποία υπάρχουν κανονικά στα τριχοθυλάκια.

Τέλος, τα ανθρώπινα επιθηλιακά βλαστοκύτταρα αναμείχθηκαν με κύτταρα από τριχοθυλάκια ποντικού και μεταμοσχεύθηκαν στο δέρμα ποντικών. Στα ποντίκια είχαν χορηγηθεί ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για να μην απορρίψουν τα ανθρώπινα κύτταρα.

Το κυτταρικό μείγμα έδωσε τελικά μια λειτουργική ανθρώπινη επιδερμίδα, καθώς και θύλακες που μοιάζουν δομικά με τα ανθρώπινα τριχοθυλάκια και παρήγαγαν υποτυπώδεις τρίχες, ορατές στο μικροσκόπιο.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ενήλικα ανθρώπινα κύτταρα μετατρέπονται σε επιθηλιακά βλαστοκύτταρα, επίτευγμα που μπορεί να συμβάλλει όχι μόνο στην αντιμετώπιση της φαλάκρας, αλλά και στην επούλωση τραυμάτων στο δέρμα.

Ωστόσο οι ερευνητές πρέπει ακόμα να ξεπεράσουν ορισμένα ακόμα εμπόδια προτού η ανακάλυψή τους μεταφραστεί σε δοκιμές σε ανθρώπους και στη συνέχεια σε ρεαλιστική μέθοδο αντιμετώπισης της φαλάκρας.

Το πρώτο είναι ότι οι θύλακες των τριχών εκτός από επιθηλιακά κύτταρα περιέχουν και τα βλαστικά κύτταρα που ονομάζονται δερματικές θηλές, οι οποίες δεν έχουν ακόμα «κατασκευαστεί» στο εργαστήριο.

Το δεύτερο είναι ότι η για τη μετατροπή των αρχικών δερματικών κυττάρων σε βλαστοκύτταρα χρησιμοποιήθηκαν τρία γονίδια. Η διαδικασία θα μπορεί να γίνει ιατρικά και εμπορικά εφαρμόσιμη όταν επιτευχθεί η δυνατότητα δημιουργίας «τεχνητών» βλαστοκυττάρων με χημικούς αποκλειστικά παράγοντες στο εργαστήριο.

Η μελέτη υπό τον Δρ Ζιαοέι Σου δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Νature Communications.

econews

Σχόλια