Οι 3 κινήσεις για χαμηλότερο ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία και η υπόσχεση του Πούτιν

0
9

Τους τρεις πυλώνες της πολιτικής του ΥΠΕΚΑ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας μας παρουσίασε ο υπουργός Γιάννης Μανιάτη σε συνάντηση που πραγματοποίησε με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, παρουσία εκπροσώπου της ΓΣΕΕ, την Τρίτη 28 Ιανουαρίου.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τις συνολικές προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση του ζητήματος, τόσο στο εσωτερικό επίπεδο της χώρας, όσο και στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ανέφερε ότι η μείωση του κόστους της ενεργοβόρου βιομηχανίας θα τεθεί ως κεντρικό θέμα συζήτησης μετά από πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας τόσο στο Συμβούλιο Κορυφής των Αρχηγών των Κρατών Μελών του Μαρτίου, όσο και στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας το Μάρτιο. Στόχος είναι η από κοινού αντιμετώπιση συνολικά του υψηλού ενεργειακού κόστους της ενεργοβόρου ευρωπαϊκής βιομηχανίας που συναντά ακόμα περισσότερες δυσκολίες και προβλήματα στην Ελλάδα.

Αναφορικά με τις προσπάθειες της κυβέρνησης στο εσωτερικό της χώρας για να αντιμετωπιστεί το θέμα, ο Γιάννης Μανιάτης, αναφέρθηκε στην τριπλή προσπάθεια που καταβάλλεται ως προς:

α) τη μείωση του κόστους φυσικού αερίου σε συνάρτηση με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom.

Το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες  ο Αντώνης  Σαμαράς απέσπασε την υπόσχεση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα παρέμβει προσωπικά προς τη Gazprom προκειμένου να υπάρξει μείωση της τιμής του φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, αλλά και να ενισχυθεί το ρωσικό ενδιαφέρον στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων και των λιμανιών.

β) την πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ για την αλλαγή της μεθοδολογίας προσδιορισμού των χωρών που κινδυνεύουν από το φαινόμενο της «διαρροής άνθρακα» (Carbon leakage), που στηρίζεται στην δίκαιη αντιμετώπιση που διεκδικεί η χώρα μας εξαιτίας της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας σε σχέση με γειτονικές ανταγωνίστριες χώρες που δεν υπόκεινται σε περιβαλλοντικούς περιορισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της διαρροής άνθρακα αφορά στον κίνδυνο να μετεγκατασταθούν εταιρείες χωρών της ΕΕ δραστηριοποιούμενες σε τομείς με ισχυρό διεθνή ανταγωνισμό σε τρίτη χώρα όπου ισχύουν λιγότερο αυστηροί περιορισμοί ως προς τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου

γ) την προώθηση του φακέλου για τη διακοψιμότητα στην αρμόδια επιτροπή της ΕΕ για τον ανταγωνισμό, την οποία έχει ήδη νομοθετήσει το Εθνικό Κοινοβούλιο. Η “διακοψιμότητα” θα επιτρέπει σε ενεργοβόρες βιομηχανίες να διακόπτουν για συγκεκριμένες περιόδους τη λειτουργία τους, μειώνοντας έτσι τη συνολική ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, με αντάλλαγμα εκπτώσεις στην τιμή του ρεύματος υψηλής τάσης που καταναλώνουν, καθώς θα επιβαρύνουν λιγότερο το σύστημα. Ωστόσο το μέτρο αυτό συνάντηση αντιστάσεις από την τρόικα και δεν δρομολογήθηκε.

Ο Γιάννης Μανιάτης ζήτησε και από την πλευρά των Συνδικάτων να υπάρξει ένας πανευρωπαϊκός συντονισμός, δεδομένου ότι συνολικά η ενεργοβόρος βιομηχανία της Ευρώπης αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα σε σχέση με τους διεθνείς της ανταγωνιστές, για να υπάρχει κοινή αντιμετώπιση και δράση.

Τέλος ο Υπουργός ΠΕΚΑ υπογράμμισε ότι είναι πάντα διαθέσιμος να συζητήσει και σε νέα ευκαιρία με τους εργαζόμενους τα προβλήματα αυτά και είναι ανοιχτός σε διάλογο ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο σύντομα και σε ένα συνολικό πλαίσιο αντιμετώπιση του ζητήματος.

econews

Σχόλια