Αυτοκαθαριζόμενο πιάτο πλένεται μόνο του, εξοικονομεί νερό και ενέργεια

1
10

Το -βαρετό για πολλούς- πλύσιμο των πιάτων ίσως περάσει ανεπιστρεπτί στο παρελθόν χάρη σε μια νέα επικάλυψη που κάνει τα υπολείμματα να κυλούν από τα πιάτα και τα μπωλ.

Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, ωστόσο η Σουηδοί σχεδιαστές της Tomorrow Machine την προτείνουν ως πραγματική λύση στο υδροβόρο έργο του πλυσίματος των πιάτων.

Τα αυτοκαθαριζόμενα πιάτα της Tomorrow Machine ενσωματώνει μια ειδική επίστρωση, σχεδιαστικά μιμείται τα φύλλα του λωτού και είναι σχεδιασμένο με τρόπο ώστε το νερό και τα υπολείμματα να συγκεντρώνονται σε σταγονίδια και να γλυστρούν από την επιφάνεια.

Αντί να καταναλώνουμε δεκάδες λίτρα πολύτιμου νερού για το πλύσιμο των πιάτων με την εν λόγω τεχνολογία απλά θα σπρώχνουμε τα υπολείμματα τροφών στον κάδο της κομποστοποίησης.

Η Tomorrow Machine συνεργάστηκε με τους ερευνητές του KTH Royal Institute of Technology στην Στοκχόλμη για να αναπτύξει τα αυτοκαθαριζόμενα πιάτα.

Η επίστρωση είναι κατασκευασμένη από ειδικό κερί επεξεργασμένο σε συνθήκες υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας το οποίο απομακρύνει το νερό, τα έλαια και τη βρωμιά αναφέρει η σχεδιάστρια της Tomorrow Machine, Hanna Billqvist.

Η ομάδα υποστηρίζει ακόμα ότι η επικάλυψη είναι ωφέλιμη για το περιβάλλον καθώς συμβάλλει στην εξοικονόμηση τεραστίων ποσοτήτων νερού που σπαταλώνται για το πλύσιμο των πιάτων, σαπουνιού, αλλά και ενέργειας για τη θέρμανση του νερού.

Σχεδιαστές και ερευνητές ξεκίνησαν να αναπτύσσουν την καινοτόμο ιδέα όταν η ομοσπονδία σουηδικών εταιρειών δασικών προϊόντων τους ζήτησε να κατασκευάσουν ένα φουτουριστικό προϊόν από κυτταρίνη δέντρων.

Τα αυτοκαθαριζόμενα προϊόντα όπως το μπλουζάκι Silic Shirt αναμένεται να κατακτήσουν σημαντική θέση στην έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογικών καινοτομιών.

plysimo-piaton-tomorrow-machine-110977 (2)

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. «Το -βαρετό για πολλούς- πλύσιμο των πιάτων ίσως περάσει ανεπιστρεπτί στο παρελθόν «…. αυτή η διαπίστωση σπάει κεραμικά πιάτα!

Comments are closed.