Μεταλλαγμένη ντομάτα υποτίθεται ότι κάνει καλό στην υγεία

0
51

Αντιοξειδωτικές ουσίες που ωφελούν τον οργανισμό υποτίθεται ότι περιέχει μια γενετικά μεταλλαγμένη ντομάτα που δημιούργησαν Βρετανοί επιστήμονες από το Κέντρο John Innes.

Η γενετικά τροποποιημένη τομάτα χρώματος μωβ καλλιεργείται δοκιμαστικά στον Καναδά, σε μια έκταση 465 τετραγωνικών μέτρων από τη εταιρεία Νew Energy Farms, καθώς εκεί οι αντιδράσεις απέναντι στα μεταλλαγμένα προϊόντα θεωρούνται ηπιότερες.

Το σκούρο χρώμα της οφείλεται στις ανθοκυανίνες, φυτικές χρωστικές που δίνουν μωβ χρώμα σε διάφορα φρούτα, λαχανικά και λουλούδια, όπως το κράνμπερι και οι πανσέδες.

Οι ανθοκυανίνες θεωρείται ότι έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προλαμβάνουν από καρκίνους και φλεγμονές όπως έδειξαν δοκιμές σε ζώα. Ο τοματοχυμός ποσότητας 1200 λίτρων από την πρώτη σοδειά θα χρησιμοποιηθεί σε έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ανθοκυανίνες -που εισήχθησαν στην τομάτα από το φυτό αντίρρινο- προσφέρουν τα ίδια οφέλη και στον άνθρωπο.

Η μωβ τομάτα ανήκει σε μια νέα γενιά γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών που απευθύνονται στους καταναλωτές και όχι στους παραγωγούς, καθώς η τροποποίηση αφορά στη διατροφική αξία του προϊόντος και όχι στο μέγεθος ή την ανθεκτικότητα της σοδειάς.

«Μεταλλαγμένες» τομάτες με ανθοκυανίνες έχουν εξάλλου αναπτυχθεί και στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, χωρίς όμως να έχουν λάβει έγκριση καλλιέργειας.

Στην Ευρώπη, το μοναδικό γενετικά τροποποιημένο φυτό που καλλιεργείται -κυρίως στην Ισπανία- είναι μια ποικιλία καλαμποκιού της Μonsantο με ανθεκτικότητα στα έντομα. Εισάγονται όμως πλήθος γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων, όπως είναι η σόγια.

Στην Ευρώπη, οποιοδήποτε προϊόν περιέχει συστατικά από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς πρέπει υποχρεωτικά να φέρει ειδική σήμανση.

Εμείς από την πλευρά μας σας προτείνουμε να καλλιεργήσετε τις δικές σας ντομάτες, στον κήπο ή το μπαλκόνι σας και να αφήσετε τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα για άλλους.

econews

Σχόλια