Η Κεφαλονιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – 45 μετασεισμοί ξυπνούν μνήμες 1953

0
33

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Κεφαλονιά, μετά την ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,8 Ρίχτερ το απόγευμε της Κυριακής (26 Ιανουαρίου) όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης.

Τον κύριο σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε πριν τις 4 το απόγευμα της Κυριακής έχουν ακολουθήσει περίπου 45 μετασεισμοί μεγέθους από 3 έως 5,1 Ρίχτερ.

Έκδηλη είναι η ανησυχία στην τοπική κοινωνία καθώς ο χθεσινός σεισμός έχει ξυπνήσει μνήμες 1953 , όταν στις 12 Αυγούστου εκείνου του έτους ένας σεισμός 7,2 Ρίχτερ, ο μεγαλύτερος καταγεγραμμένος στην ελληνική επικράτεια, κυριολεκτικά ισοπέδωσε το νησί.

Μέχρι στιγμής επτά άτομα έχουν τραυματιστεί ελαφρά, κυρίως από πτώσεις αντικειμένων.

—Υποδομές

Η ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού έχει αποκατασταθεί, ωστόσο υπάρχει πρόβλημα με την υδροδότηση στο Ληξούρι που έχει πληγεί και περισσότερο από πλευράς ζημιών.

Κλειστός από κατολισθήσεις είναι ο επαρχιακός δρόμος Ληξουρίου – Αργοστολίου, ενώ κλειστοί είναι και αρκετοί επαρχιακοί ορεινοί δρόμοι.

Τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν μέχρι να ελεγχθεί η στατικότητα των κτιρίων.

—Επιχειρήσεις και συντονισμός

Στην Κεφαλλονιά έχει μεταβεί ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Όπως δήλωσε ο υπουργός στον Σκάι, στο νησί βρίσκονται ήδη μηχανικοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) για τη διενέργεια ελέγχων, αλλά και πυροσβεστικές δυνάμεις και άνδρες της ΕΜΑΚ από την Πάτρα σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη σωστικών επιχειρήσεων.

Οι μηχανικοί έχουν ήδη εντοπίσει σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο με πολλές κατολισθήσεις και τονίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης των πρανών.

Ακόμη, ο κ. Μιχελάκης δήλωσε ότι έχει δημιουργηθεί ένα κέντρο συντονισμού στο κτίριο του ΤΕΙ, όπου εκεί θα βρίσκονται οι γενικοί γραμματείς των παραπάνω Υπουργείων και όλοι οι υπεύθυνοι που θα συντονίζουν από εκεί όλες τις ενέργειες.

Λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών  καταφτάνει στην Κεφαλονιά το πλοίο Superfast 11, που θα έχει την δυνατότητα να στεγάσει επτακόσια άτομα, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται και το Ελευθέριος Βενιζέλος με δυναμικότητα 1.300 κλινών, καθώς πολλοί κάτοικοι δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους.

«Το θετικό στοιχείο ότι είχαμε δεκάδες, εκατοντάδες μικρότερους σεισμούς και φαίνεται ότι η σεισμική ενέργεια εκτονώνεται, με πάνω από 20 σεισμούς με επίπεδο πάνω από 4,5 Ρίχτερ, και εκατοντάδες κάτω από 4,5. Έχουν μικρό βάθος, γύρω στα 10 χιλιόμετρα οι σεισμοί» τόνισε στον ΣΚΑΪ και τον Άρη Πορτοσάλτε ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι ο χθεσινός σεισμός δεν προέρχεται από το ρήγμα του 1953, και το ένα περιστατικό δεν έχει σχέση με το άλλο.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Κώστας Μακρόπουλος, τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί ώστε να περιμένουμε και εβδομάδα για να αποφανθούμε αν ο χθεσινός ήταν ο κύριος σεισμός, καθώς έχουμε το ιστορικό του ‘53».

Για τους κατοίκους υπάρχει ένα τηλέφωνο ανάγκης το 2671027311 αλλά και το 100.

econews

Σχόλια