Γεωθερμία από μάγμα σπάει κάθε ρεκόρ γεωθερμικής παραγωγής

0
138

Η γεωθερμία είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που αναπτύσσεται στη σκιά άλλων ΑΠΕ όπως τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, εξαιτίας του υψηλού της κόστους.

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τη γεωθερμική ενέργεια έλαβε χώρα πριν από δύο χρόνια στην Ισλανδία. Μια γεώτρηση σε βάθος 2.100 μέτρων, στην Κράφλα της βορειοανατολικής Ισλανδίας “έπεσε” πάνω σε μάγμα (πετρώματα και μέταλλα σε κατάσταση τήξης), το οποίο αναμένεται να εκτινάξει τη γεωθερμική παραγωγή της περιοχής με θερμοκρασίες της τάξης των 900-1000 βαθμών Κελσίου.

Το γεωθερμικό πεδίο βρίσκεται κοντά στον κρατήρα του ενεργού ηφαιστείου Βίτι το οποίο για πρώτη φορά εκτινάχθηκε το 1724 μ.Χ (photo κάτω).

Από τη γεώτρηση εκλύθηκε ατμός σε πολύ υψηλή θερμοκρασία για δύο χρόνια, ωστόσο στη συνέχει το πηγάδι σφραγίστηκε προκειμένου να αντικατασταθεί μέρος του εξοπλισμού στην επιφάνεια.

“Μελλοντικά, η επιτυχία αυτής της γεώτρησης και του ερευνητικού έργου που τη συνόδευσε θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επανάσταση ως προς την ενεργειακά αποδοτική εκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων υψηλής θερμοκρασίας σε όλο τον κόσμο” επισημαίνει ο Γουίλφρεντ Έλντερς, επίτιμος καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

“Το επονομαζόμενο έργο IDDP-1 (Icelandic Deep Drilling Project) είναι το πρώτο γεωθερμικό σύστημα στον κόσμο που εκμεταλλεύεται τη θερμοκρασία του λιωμένου μάγματος” επισημαίνει ο καθηγητής Έλντερς.

Κατά τη διάρκεια της γεώτρησης στο πλαίσιο του έργου, οι μηχανικοί του IDDP κατάφεραν να ξεπεράσουν μια σειρά από δυσκολίες: έφτασαν μέχρι το λιωμένο μάγμα καταφέρνοντας να το ελέγξουν, εγκατέστησαν ένα χαλύβδινο περίβλημα στον πάτο της γεώτρησης, ενώ κατάφεραν να απελευθερώσουν πολύ καυτό ατμό, υψηλής πίεσης για μήνες σε θερμοκρασίες άνω των 450 βαθμών Κελσίου, επιτυγχάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ γεωθερμικής θερμοκρασίας.

Η ενέργεια από το γεωθερμικό πεδίο τροφοδότησε άμεσα την υπάρχουσα ηλεκτροπαραγωγική εγκατάσταση στην Κράφλα, ενώ το IDDP-1 απέδειξε ότι ένα γεωθερμικό σύστημα υψηλής ενθαλπίας μπορεί πράγματα να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία.

Το έργο IDDP αποτελεί καρπό της συνεργασίας μεταξύ των τριών ενεργειακών εταιρειών HS Energy Ltd, National Power Company και Reykjavik Energy, της Εθνικής Αρχής Ενέργειας της Ισλανδίας και χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η μαζική εκμετάλλευση του γεωθερμικού δυναμικού της Ισλανδίας βρίσκεται στο στόχαστρο τοπικών και διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων που κατηγορούν την ισλανδική κυβέρνηση και πολυεθνικές εταιρείες για καταστροφή της περιβαλλοντικής κληρονομιάς της χώρας με σκοπό το κέρδος.

Το ζήτημα αυτό είχε αναδείξει η γνωστή ισλανδική ταινία Dreamland.

econews

Σχόλια