Google+ Φυτά της ερήμου για βιώσιμα βιοκαύσιμα προστατεύουν τις καλλιέργειες τροφίμων | EcoNews.gr
27 Ιανουαρίου 2014, 12:50 | Εμφανίσεις: 1965

Φυτά της ερήμου για βιώσιμα βιοκαύσιμα προστατεύουν τις καλλιέργειες τροφίμων

Κάθε φορά που προκύπτει το θέμα των βιοκαυσίμων φυτικής προέλευσης ακολουθεί εκείνο της χρήσης πολύτιμης καλλιεργήσιμης γης και της παγκόσμιας έλλειψης τροφίμων.

Το Κονσόρτσιουμ Έρευνας για τη Βιώσιμη Βιοενέργεια (Sustainable Bioenergy Research Consortium-SRBC) υποστηρίζει ότι τα φυτά της ερήμου που ποτίζονται από αλμυρό, θαλασσινό νερό μπορούν να παράξουν αποδοτικότερα βιοκαύσιμα από κάθε άλλη γνωστή καλλιέργεια και να δώσουν οριστική λύση στο μεγάλο δίλημμα που ταλανίζει την παραγωγή των βιοκαυσίμων.

Το SRBC που συνεργάζεται στενά με το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Μάσνταρ (Masdar Institute)του Άμπου Ντάμπι χρηματοδοτείται από την αεροβιομηχανία Boeing, την αεροπορική εταιρεία Etihad Airways και την εταιρεία διύλισης και ανάπτυξης καυσίμων Honeywell UOP για την ανάπτυξη και εμπορική εκμετάλλευση ενός βιώσιμου βιοκαυσίμου με 50% ως 80% λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με τα ορυκτά.

Τα φυτά από τα οποία θα προέλθουν τα βιοκαύσιμα ανήκουν στην συνομοταξία των αλοφύτων, όπως η salicornia, και επιδεικνύουν μεγάλη ανθεκτικότητα στο αλάτι.

Οι ερευνητές του SRBC ανακάλυψαν ότι οι σπόροι του αλοφύτου περιέχουν έλαια κατάλληλα για την παραγωγή βιοκαυσίμων και ότι το θαμνοειδές φυτό μπορεί να μετατραπεί στο σύνολό του σε βιοκαύσιμο, με τρόπο αποδοτικότερο από τις ανταγωνιστικές καλλιέργειες.

Η ερευνητική ομάδα θα δημιουργήσει ένα οικοσύστημα για να δοκιμάσει στην πράξη τα ευρήματα της μελέτης. Συγκεκριμένα, εντός του έτους θα καλλιεργηθούν δύο είδη αλοφύτων σε αμμώδη εδάφη του Άμπου Ντάμπι.

Για άρδευση θα χρησιμοποιηθεί νερό από μια μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας και μια μονάδα εκτροφής γαρίδας ώστε να αποτραπεί η καταστροφική διαρροή των αποβλήτων στα μαγκρόβια δάση προτού καταλήξουν στον ωκεανό.

“Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέχουν ηγετική θέση στην έρευνα και την ανάπτυξη βιώσιμων καλλιεργειών για βιοκαύσιμα στην έρημο με χρήση αλμυρού νερού, με πιθανή εφαρμογή και σε άλλες περιοχές του κόσμου” επισημαίνει ο διευθυντής του SBRC, Δρ. Αλεχάντρο Ρίος.

“Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να έχει παγκόσμιο αντίκτυπο, καθώς το 97% των υδάτινων πόρων της Γης αποτελούνται από αλμυρό νερό και το 20% των χερσαίων εκτάσεων είναι έρημες” προσθέτει.

econews

Σχετικά Άρθρα Βιοκαύσιμα από κακά ζώων τροφοδοτούν ζωολογικούς κήπους, κινούν λεωφορείαΒιώσιμα βιοκαύσιμα αεροσκαφών από ζαχαροκάλαμο δεν απειλούν τα τρόφιμαΒιομάζα: ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις στο Biomass and Biogas Forum του ΒουκουρεστίουΒιομάζα: μπλόκο ΥΠΑΠΕΝ σε μονάδες στην Κρήτη – Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιοΒιοντίζελ: από ελληνικές καλλιέργειες το 94% της κατανομής του 2015 – Οι εταιρείες Θέρμανση: Βιοντίζελ από τηγανόλαδα ζεσταίνει μαθητές στο Δήμο Νεάπολης-ΣυκεώνΒιοκαύσιμα με μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο και αλλαγή χρήσεων γηςΘέρμανση: Οδηγός ορθής επιλογής βιοκαυσίμων και λεβητών βιομάζας από ΙΔΕΠ/ΕΚΕΤΑΒιοκαύσιμα και βιορευστά: σε δημόσια διαβούλευση τα κριτήρια αειφορίαςΒιοενέργεια: μοχλοί ανάπτυξης σκουπίδια και κλιματική αλλαγή – 165GW ως το 2025

Το www.econews.gr υποστηρίζει το διάλογο μεταξύ των αναγνωστών. Εγγραφείτε στην ιστοσελίδα και καταθέστε την άποψή σας κάτω από το άρθρο στο box "Σχολιάστε".

          0 Αξιολογήστε το άρθρο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΚαλλιστώWWFGreenpeaceMEDASSETΑρκτούροςΑΡΧΕΛΩΝΜεσόγειος SOS