Η Κεφαλλονιά σείστηκε από σεισμό 5,8 Ρίχτερ – Αισθητός και στην Αθήνα

0
6

seismos-kefallonia-110903Σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν τις 4 το απόγευμα της Κυριακής κοντά στην Κεφαλλονιά με τη δόνηση να γίνεται αισθητή τόσο στη Δυτική Ελλάδα όσο και στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός μεγέθους 5,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:55, 279 χλμ. δυτικά της Αθήνας, με επίκεντρο βόρεια από το Αργοστόλι, και με εστιακό βάθος 17 χιλιόμετρα.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο υπολόγισε το μέγεθος της δόνησης στα 6 Ρίχτερ, το επίκεντρο 293 χλμ. δυτικά της Αθήνας και 10 χλμ βορειοδυτικά του Αργοστολίου στην Κεφαλλονιά και το εστιακό βάθος στα 24 χιλιόμετρα.

Λίγα λεπτά αργότερα, στις 16:08 ακολούθησε νέα δόνηση 4,4 βαθμών, με το ίδιο περίπου επίκεντρο, 6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου και το ίδιο εστιακό βάθος.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ακολούθησαν άλλες τρεις δονήσεις έως τις 16:32 μεγέθους 3,7 έως 4,2 βαθμών.

Με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μεταβαίνει με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Κεφαλλονιά.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Πελοπόννησο, σε πολλές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, στην Αθήνα, την Καρδίτσα και τη Λάρισα.

Η μεγάλη διάρκεια του σεισμού αναστάτωσε τους κατοίκους σε Πάτρα, Κ.Αχαΐα, Αμαλιάδα, Πύργο, Μεσολόγγι και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται κοντά στο Ιόνιο πέλαγος.

Οχήματα της πυροσβεστικής πραγματοποιούν περιπολίες και στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδος, προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν ζημιές από τη σεισμική δόνηση.

Οι τοπικές αρχές του νησιού έχουν βγάλει περιπολίες στους δρόμους για να διαπιστώσουν τυχόν ζημιές από τον σεισμό.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αναφέρονται αρκετές υλικές ζημιές και ρωγμές σε σπίτια και καταστήματα, ενώ ζημιές έχει υποστεί και το οδικό δίκτυο.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμεινε το μεγαλύτερο μέρος του νησιού, αλλά σύμωνα με πληροφορίες η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταδιακα.

Σχόλια