Πάτρα: το κέντρο Ενεργειακής Πληροφόρησης για τη Βιομάζα είναι πραγματικότητα

0
523

Έχοντας  την επιτυχημένη εμπειρία  λειτουργίας  για 3η φέτος   χρονιά,  του Κέντρου Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης Παναχαϊκού όρους στο Πουρναρόκαστρο (www.facebook.com/Panachaiko),  η ΑΔΕΠ Α.Ε./Τμήμα Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία  Περιβάλλοντος  του Δήμου Πατρέων, εγκαινίασε στις 15 Ιανουαρίου και  ξεκίνησε τη λειτουργία ενός νέου χώρου  Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης κ’ ευαισθητοποίησης το Κέντρο Ενεργειακής  Πληροφόρησης για τη Bιομάζα (facebook.com/biomass.office) , στο κτίριο του παλαιού δημοτικού  Σχολείου στο Μονοδένδρι Πατρών.

Τα δυο  αυτά  Κέντρα  Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης  μαζί με  ένα  τρίτο που κατασκευάζεται και θα λειτουργήσει μέχρι τον Απρίλιο,  το Κέντρο Πληροφόρησης για την εξοικονόμηση νερού- «Σπίτι του Νερού –Water House», σε κτίριο της δεξαμενής του φρουρίου της Πάτρας, θα αποτελέσουν το  τρίπτυχο  περιβαλλοντικών  δομών της πόλης μας, γεγονός που δεν έχει προηγούμενο για τα ελληνικά δεδομένα. Διαθέτοντας  και λειτουργώντας τις παραπάνω δομές, η ΑΔΕΠ Α.Ε. και ο Δήμος Πατρέων, εξασφαλίζουν ενημέρωση, πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση για το σύνολο του φάσματος που αφορά τη διαχείριση του περιβάλλοντος, κάτι που είναι αναγκαίο, ενώ παράλληλα μέσω των δομών αυτών η Πάτρα   μπορεί να  διεκδικήσει  χρηματοδοτήσεις  για  δράσεις  και έργα περιβάλλοντος   κατά τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

Επιστρέφοντας  στο  Κέντρο Ενεργειακής  Πληροφόρησης για τη Βιομάζα,που εγκαινιάστηκε  τη Τετάρτη  15 Ιανουαρίου από το Δήμαρχο Γιάννη Δημαρά, αποτελεί  μοναδικό  χώρο εξειδικευμένης  περιβαλλοντικής πληροφόρησης  στην Ελλάδα  που στοχεύει να έχει Περιφερειακή εμβέλεια και να αποτελέσει  κόμβο πληροφόρησης  για  θέματα ενέργειας  και αξιοποίησης της βιομάζας.

Στο Κέντρο Ενεργειακής  Πληροφόρησης για τη Βιομάζα, προσφέρεται εξειδικευμένη πληροφόρηση μέσα από τις 14 εκθεματικές ενότητες, για θέματα όπως  το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η υπερθέρμανση του πλανήτη μας, η Κλιματική Αλλαγή και οι επιπτώσεις στη ζωή μας και το φυσικό περιβάλλον, κατανάλωση ενέργειας- εξοικονόμηση και ΑΠΕ, ενώ η τελευταία ενότητα των πληροφοριακών επιφανειών  πραγματεύεται θέματα που αφορούν στη βιομάζα (όλων των τύπων) και την ενεργειακή της αξιοποίηση.

Εντός του κτιρίου του Κέντρου εκτίθενται προϊόντα ξυλώδους  βιομάζας (πέλετ, μπρικέτες κ.α) ενώ οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το υπάρχοντα ηλεκτρονικό εξοπλισμό (pc, tablet κ.α) με τα αντίστοιχα προγράμματα για τη μέτρηση του Οικολογικού αποτυπώματος, για ηλεκτρονικά παιχνίδια ενεργειακού και περιβαλλοντικού αντικειμένου κ.α.

Στο περιβάλλοντα χώρο του  Κέντρο Ενεργειακής  Πληροφόρησης για τη Βιομάζα, εκτός από τα  ενεργειακά περιβαλλοντικά παιχνίδια (Φιδάκι, taboo κ.α.) που υλοποιούνται με τα σχολεία λειτουργούν δύο πιλοτικές-επιδεικτικές δράσεις: η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με Φωτοβολταϊκό και η Πιλοτική Μονάδα  μετατροπής του τηγανέλαιου σε βιοκαύσιμο, πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν  22  σχολεία της πόλης μας και στα οποία έχει επιστραφεί μέχρι σήμερα ποσότητα τεσσάρων περίπου τόνων βιοκαυσίμου για τη θέρμανση των σχολείων.

Όσοι επιθυμούν (οργανωμένες ομάδες ή και  μεμονωμένοι επισκέπτες) να επισκεφθούν το  Κέντρο Ενεργειακής  Πληροφόρησης για τη Βιομάζα (Δ/νση : Ιωάννου Σταυρόπουλου 36, Παραλία  Μονοδενδρίου – Πάτρα) μπορούν να απευθύνονται στην Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πατρών Α.Ε. (ΑΔΕΠ Α.Ε.)Ελευθερίου Βενιζέλου 38 & Σολωμού, 26333, Πάτρα.

Σχόλια