Κίνδυνος για πλημμύρα σκουπιδιών στην Αθήνα

0
9

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων από τους  εργαζόμενους στον τομέα Καθαριότητας του δήμου Αθηναίων με αφορμή την προκήρυξη διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού που έχει δρομολογήσει ο δήμος για την επισκευή και τη συντήρηση των οχημάτων της καθαριότητας.

Ο διαγωνισμός με τίτλο «Επισκευή και συντήρηση οχημάτων» αφορά τη συντήρηση και επισκευή 316 οχημάτων και μηχανημάτων για τρία χρόνια και το πλαφόν για το έργο έχει ορισθεί στα 24 εκατ. ευρώ.

Οι προσφορές θα κατατεθούν την ερχόμενη Πέμπτη και σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον πέντε εταιρείες.

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο διαγωνισμός έρχεται σε συνέχεια των συμβάσεων leasing (για συντήρηση σε εξωτερικά συνεργεία) που είχαν γίνει από την προηγούμενη δημοτική αρχή, από τις οποίες άλλες έχουν ήδη λήξει και άλλες θα λήξουν στη συνέχεια. Τη σχετική μελέτη των 120 σελίδων και των 170 άρθρων συνέταξε η ίδια η υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου. Σύμφωνα με τη σύμβαση, ο ανάδοχος θα λάβει για τις εργασίες τους στη διάρκεια 36 μηνών έως 24 εκατ. ευρώ. Υπάρχει δυνατότητα για υπέρβαση του ποσού κατά 30%, μόνο όμως με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Α. Βαρελάς, τα οχήματα του δήμου θα πηγαίνουν για επιδιόρθωση στον ανάδοχο μόνο ύστερα από απόφαση των αρμόδιων οργάνων του δήμου. Επίσης, στο βαθμό που η υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου μπορεί να επιδιορθώσει μόνη της τις βλάβες, ο ανάδοχος θα είναι υποχρεωμένος να εφοδιάζει την υπηρεσία με τα ανταλλακτικά. Με αυτόν τον τρόπο παρακάμπτονται οι χρονοβόρες διαδικασίες της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών και αποσοβείται ο κίνδυνος έλλειψης ανταλλακτικών, όταν τα χρειάζεται η υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Αθηναίων. Επίσης, σημείωσε ότι κανένας δήμος δεν μπορεί να συντηρήσει τα απορριμματοφόρα φυσικού αερίου που έχει και κατά συνέπεια ούτε ο δήμος Αθηναίων, που κατέχει 32 οχήματα αυτής της τεχνολογίας.

Το υφιστάμενο κόστος για το ίδιο έργο και σύμφωνα με τις παλιές συμφωνίες ανέρχεται σε 27,5 εκατ. ευρώ, ενώ με το νέο σχεδιασμό εξοικονομούνται 3,8 εκατ. ευρώ. Συγχρόνως, όπως υποστήριξε ο κ. Καμίνης, με τον τρόπο αυτόν αναβαθμίζεται η υπηρεσία Καθαριότητας που κινδυνεύει να απαξιωθεί εξαιτίας των συνεχών συνταξιοδοτήσεων και αποσοβούνται οι όποιες δυσάρεστες συνέπειες στην καθαριότητα της πόλης, όταν δεν θα μπορούν να κινηθούν τα απορριμματοφόρα.

Εκτός που τους εργαζομένους στον τομέα Καθαριότητας έντονες αντιρρήσεις για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού διατύπωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, της Ανοιχτής Πόλης και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Σχόλια