Εννέα τρόποι για να κάνετε το πλύσιμο των ρούχων οικολογική υπόθεση

0
1020

Το πλυντήριο ρούχων είναι από τις πιο ενεργοβόρες οικιακές συσκευές που πέρα από ενέργεια καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νερού.

Παρακάτω ακολουθούν εννέα τρόποι να πλύνετε τα ρούχα σας, χρησιμοποιώντας λιγότερο νερό και ρεύμα.

Είτε επιθυμείτε να είστε φιλικοί προς το περιβάλλον, είτε προς την τσέπη σας, υπάρχουν τρόποι να το καταφέρετε και τα ρούχα σας να είναι καθαρά.

Φορέστε τα ρούχα σας περισσότερες φορές ανάμεσα σε πλυσίματα

Αυτός ο τρόπος προφανώς δεν εφαρμόζεται σε εσώρουχα ή κάλτσες. Εάν όμως δεν κάνετε κάποια δουλειά στην οποία η ενδυμασία σας απαραίτητα θα λερωθεί, μπορείτε να φορέσετε ίδιο παντελόνι, φούστα, μπλούζα ή ζακέτα τουλάχιστον δύο φορές πριν τα ξαναπλύνετε. Αυτός προφανώς δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για όσους ακολουθούν συγκεκριμένο ενδυματολογικό κώδικα στο χώρο εργασίας. Όσοι όμως τρέμετε την «αστυνομία της μόδας», υπάρχουν πάντα τρόποι να τα συνδυάσετε με διαφορετικό, πιο ενδιαφέροντα τρόπο.

Πλύνετε τα ρούχα σας στο χέρι

Μπορεί το πλύσιμο στο χέρι να σας φαίνεται πιο χρονοβόρο, κουραστικό και ξεπερασμένο, αλλά είναι ο ιδανικός τρόπος να εξοικονομήσετε νερό. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια λεκάνη και λίγη σκόνη για πλύσιμο στο χέρι, ενώ στην αγορά υπάρχουν και παρεμφερή “γκάτζετς” για τη διευκόλυνσή σας. Εάν ξεκινήσετε με τα λιγότερο βρώμικα ρούχα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο νερό για περισσότερα πλυσίματα και στο τέλος να ποτίσετε και τα λουλούδια σας.

Πλύνετε τα ρούχα σας μαζί με τον εαυτό σας

Όσοι προτιμούν να πηγαίνουν διακοπές σε κάμπινγκ, σίγουρα γνωρίζουν πολύ καλά αυτόν τον εύκολο και αποτελεσματικό για την εξοικονόμηση νερού τρόπο. Είτε μπείτε πλήρως ντυμένη στην μπανιέρα, είτε αφήσετε τα ρούχα σας μέσα, θα εξοικονομήσετε μεγάλη ποσότητα νερού και τα ρούχα σας θα είναι τόσο καθαρά όσο και το σώμα σας. Χρησιμοποιείστε απλά ένα μαλακό σαπούνι για όλες τις χρήσεις και -αν αποφασίσετε να βγάλετε τα ρούχα σας- τρίψτε τα καλά με τις πατούσες.

Χρησιμοποιήστε συμπυκνωμένο και βιοδιασπώμενο σαπούνι

Προτιμήστε κάθε φορά που πλένετε τα ρούχα σας ένα συμπυκνωμένο και φιλικό προς το περιβάλλον σαπούνι.

Αποφύγετε τη χλωρίνη

Εκτός αν είστε υποχρεωμένοι να φοράτε στην καθημερινότητά σας αποκλειστικά άσπρα ρούχα, η χλωρίνη μάλλον δεν σας είναι απαραίτητη. Ωστόσο, υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι να κρατήσετε τα ρούχα σας ολόλευκα, όπως είναι τα λευκαντικά χωρίς χλώριο. Η καλύτερη επιλογή όμως -και εφικτή στην Ελλάδα- είναι ο ήλιος. Στεγνώστε τα ρούχα σας στη βεράντα και θα κρατήσετε το λευκό τους χρώμα ζωντανό σαν καινούριο.

Γεμίστε το πλυντήριό σας

Περιμένετε πάντα το πλυντήριό σας να γεμίσει πριν το χρησιμοποιήσετε. Όταν βάζετε πλυντήρια με μικρές ποσότητες ρούχων και με τις ίδιες ρυθμίσεις όπως στην περίπτωση του πλήρους φορτίου, απλά σπαταλάτε νερό και ενέργεια. Εάν δεν έχετε μαζέψει αρκετά ρούχα για μία γεμάτη πλύση, επιλέξτε να το κάνετε στο χέρι.

Προτιμήστε κρύο νερό

Το κρύο νερό καθαρίζει εξίσου αποτελεσματικά με το ζεστό, περιορίζοντας κατά πολύ την κατανάλωση και κατά συνέπεια το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Χρησιμοποιήστε πλυντήρια μεγαλύτερης χωρητικότητας

Η χρήση μεγάλου πλυντηρίου μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική όσον αφορά την κατανάλωση νερού. Η αποτελεσματικότητά του προφανώς εξαρτάται και από την ηλικία και την ποιότητα κατασκευής, αλλά σίγουρα θα σας “γλυτώσει” από πολλαπλές μικρές πλύσεις.

Αγοράστε πλυντήριο με μπροστινό άνοιγμα

Μπορεί τα πλυντήρια αυτά να πιάνουν συνήθως περισσότερο χώρο, αλλά και πιο οικονομικά είναι και χρησιμοποιούν λιγότερο νερό. Επίσης, αν επιλέξετε ένα μοντέλο υψηλής ενεργειακής απόδοσης, θα εξοικονομήσετε και την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει το πλυντήριο.

econews

Σχόλια