Η Κρήτη διαμαρτύρεται για την καταστροφή χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο

0
10

Κάλεσμα προς όλους τους φορείς της Κρήτης ενάντια στην ταφή των χημικών όπλων της Συρίας στην Μεσόγειο απευθύνει η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου και διοργανώνει εκδήλωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στον Άγιο Νικόλαο.

Όπως αναφέρει η ΟΚΜ «η Κρήτη βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτοφανή αρνητική εξέλιξη, κρίσιμη για την οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και περιβαλλοντική συνέχεια, αλλά και το μέλλον της ίδιας της ιστορικής επιβίωσής της».

Η περιβαλλοντική οργάνωση επισημαίνει ότι «χωρίς καν να υπάρχει η στοιχειώδης ενημέρωση προς τα κράτη και τους πολίτες των μεσογειακών χωρών θα απορριφθούν στην ήδη επιβαρυμένη κλειστή θάλασσα της Μεσογείου 800 τόνοι χημικών όπλων, που θα παράξουν 1,5 εκατομμύριο γαλόνια τοξικών αποβλήτων με ανυπολόγιστες συνέπειες στο θαλάσσιο οικοσύστημα, αλλά και στον άνθρωπο».

Κρούει δε τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρούς κινδύνους για το θαλάσσιο οικοσύστημα, την βιοποικιλότητα, την τροφική αλυσίδα, την ποιότητα των υδάτων, την αλιεία, τον τουρισμό και γενικότερα την οικονομία του τόπου.

Η ΟΚΜ σημειώνει ότι «οι “ισχυρές” χώρες που είναι υπεύθυνες για την διαδικασία παροπλισμού του χημικού αποθέματος όπλων της Συρίας, ενώ διαθέτουν προηγμένη τεχνογνωσία, δεν αναλαμβάνουν την καταστροφή τους στο έδαφός τους παρόλο που διαθέτουν εξειδικευμένες εγκαταστάσεις για να το κάνουν. Επέλεξαν, με προτροπή των ΗΠΑ, την υδρόλυση σε αμερικανικό πλοίο στη Μεσόγειο και την επιτόπου απόρριψη τους».

«Το περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο τόσο τοπικά όσο και σε ευρύτερη γεωγραφική έκταση, μας αναγκάζει να αντιδράσουμε άμεσα ενάντια στους σχεδιασμούς των ισχυρών του κόσμου που υποθηκεύουν το μέλλον μας» προσθέτει.

Η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου ζητά:

*Να σταματήσουν άμεσα οι ενέργειες απόρριψης των χημικών όπλων στο μεσογειακό θαλάσσιο οικοσύστημα
*Παύση της παραγωγής χημικών όπλων
*Η ευθύνη και το κόστος της καταστροφής τους να επιβαρύνει αυτούς που τα παρήγαγαν
ελληνική κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του ελληνικού λαού
*Κανείς να μην αποφασίζει για το μέλλον των λαών χωρίς αυτούς, κανείς να μην θέτει σε κίνδυνο την ευημερία τους

Την εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της ταφής των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου στις 23.01.14, μεταξύ άλλων, στηρίζουν οι παρακάτω σύλλογοι και φορείς:
· Δήμος Αγίου Νικολάου
· Εργατικό Κέντρο Λασιθίου
· Ιατρικός Σύλλογος Λασιθίου
· Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου
· ΟΛΜΕ Λασιθίου
· Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Μιραμπέλλου
· ΤΕΕ/ΤΑΚ Ανατολικής Κρήτης
· Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λασιθίου
· Οδοντιατρικός Σύλλογος Λασιθίου
· Φαρμακευτικός Σύλλογος Λασιθίου
· Σύλλογος Νοσοκομειακών Γιατρών
· Κοινωνικό Ιατρείο
· Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων
· Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου
· Αλληλέγγυοι Πολίτες Μεραμπέλλου

econews

Σχόλια