Ο ήχος της φωτοσύνθεσης από τη «Συμφωνία του Δάσους» και το μουσικό ποδήλατο του Johnnyrandom (videos)

0
15

Ιαπωνία δεν σημαίνει μόνο πυρηνικά δυστυχήματα και ομαδικές σφαγές δελφινιών. Σημαίνει επίσης τεχνολογία, τέχνη και πολιτισμός.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2011 που κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και στιγμάτισε ανεπανόρθωτα την περιοχή της Φουκουσίμα, ο διάσημος Ιάπωνας μουσικοσυνθέτης Ryuichi Sakamoto θέλησε να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη πάνω σχετικά με τη σημασία της προστασίας των δέντρων και των δασών.

Αποτέλεσμα της συνεργασίας του με το YCAM Interlab ήταν μια εγκατάσταση που αποκαλείται “Συμφωνία του Δάσους” (Forest Symphony): ο Σακαμότο τοποθέτησε ειδικά σχεδιασμένους αισθητήρες σε δέντρα σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι τώρα εκπέμπουν τους ήχους των δασών σε ένα δωμάτιο στην Ιαπωνία.

Ο μεγάλος σεισμός του Μαρτίου του 2011 μεγέθους 9 Ρίχτερ υπενθύμισε σε όλους ότι οι ζωές μας είναι άρρηκτα συνυφασμένες με το φυσικό περιβάλλον.

Ο Σακαμότο επιχείρησε με τη βοήθεια των αισθητήρων του YCAM Interlab να αποτυπώσει μουσικά τον ήχο της φωτοσύνθεσης, μιας από τις πολυτιμότερες φυσικές διαδικασίες για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη: η συσκευή αποστέλει βιομετρικά δεδομένα τα οποία μέσω ενός υπολογιστή “μεταφράζονται” σε ήχους.

Ο ήχος που μεταβάλλεται σε αντιστοιχία με τις τοπικές καιρικές και τις ευρύτερες κλιματικές συνθήκες εξελίσσεται και επιτρέπει στον ακροατή να νοιώσει με τις αισθήσεις του κάτι που πριν μπορούσε μόνο να φανταστεί.

Μπορείτε να ακούσετε τη συμφωνία του δάσους στην ιστοσελίδα του Forest Symphony.

 

—Ποδήλατο-μουσικό όργανο

Σε μια διαφορετική μουσική πρόταση ένας καλλιτέχνης γνωστός ως Johnnyrandom μετατρέπει αντικείμενα καθημερινής χρήσης σε μουσικά όργανα.

Μια από τις συνθέσεις του έχει τον τίτλο Bespoken και αποτελείται εξολοκλήρου από ήχους ενός ποδηλάτου: ένας ευφάνταστος τρόπος να γράψεις μουσική και σίγουρα απροσδόκητος τρόπος χρήσης ενός ποδηλάτου.


econews

Σχόλια