Τα σκυλιά αφοδεύουν με συγκεκριμένο προσανατολισμό

0
272

Την επόμενη φορά που θα βγάλετε το σκύλο σας βόλτα παρατηρήστε τη θέση που λαμβάνει για να κάνει την «ανάγκη» του (τη μεγάλη).

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ντούισμπουργκ-Έσεν στη Γερμανία υποστηρίζουν ότι τα σκυλιά στέκονται στον άξονα Βορρά-Νότου για να αφοδεύσουν κατόπιν παρατήρησης 70 σκυλιών 37 διαφορετικών ρατσών επί τω έργω για δύο συναπτά έτη.

Οι επιστήμονες γνώριζαν βέβαια ότι τα σκυλιά χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο της Γης για να προσανατολιστούν, αλλά αποτέλεσε έκπληξη για αυτούς η συνήθειά τους να ευθυγραμμίζονται με αυτό κατά την αφόδευση.

Αφορμή για τη μελέτη του προσανατολισμού των σκύλων κατά την αφόδευση αποτέλεσε η αντίστοιχη συνήθεια των αγελάδων να στέκονται στον άξονα Βορρά-Νότου κατά τη βοσκή.

Τα σκυλιά αποδείχθηκε ότι δεν έχουν την ίδια συνήθεια  κατά την εισαγωγή της τροφής, αλλά κατά την εξαγωγή της από τον οργανισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα θηλυκά σκυλιά προσανατολίζονταν στον άξονα Βορρά-Νότου και κατά την ούρηση ίσως λόγω της διαφορετικής στάσης του σώματος από τα αρσενικά.

Μόνη περίπτωση αποπροσανατολισμού τους ήταν η εκδήλωση μαγνητικής καταιγίδας στο Διάστημα λόγω διαταραχών στο μαγνητικό πεδίο της Γης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σκύλοι έχουν αντίληψη του μαγνητικού πεδίου της Γης καθώς τους βοηθά να προσανατολίζονται.

Ο Πασκάλ Μαλκέμπερ, μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου Ντούισμπουργκ-Έσεν αναφέρει ότι «ενδεχομένως τα σκυλιά να βλέπουν τους δυο μαγνητικούς πόλους σαν χάρτη στον αμφιβληστροειδή τους, όπως πιστεύουμε ότι κάνουν τα πουλιά».

Η έρευνα των επιστημόνων δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Zoology.

Σχόλια