Τζετ-λαγκ και νυχτερινή εργασία αποσυντονίζουν 1.000 γονίδια

0
10

Το τζετ-λαγκ από τα ταξίδια αλλά και η νυχτερινή εργασία διαταράσσουν πάνω από 1.000 γονίδια, μεταξύ των οποίων πολλά που φυσιολογικά εργάζονται για να διατηρήσουν, να επιδιορθώσουν και να προστατεύσουν το σώμα.

Αυτό προκύπτει από νέα μελέτη του πανεπιστημίου του Σάρεϊ, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι επιστήμονες ζήτησαν από 22 εθελοντές να παραμείνουν για τρείς ημέρες σε ένα κέντρο παρακολούθησης όπου ο φωτισμός ρυθμιζόταν για να παρατείνει την ημέρα κατά τέσσερις ώρες. To πείραμα σχεδιάστηκε για να προσομοιώσει συνθήκες τζετ-λαγκ και νυχτερινής εργασίας.

Εκτός του ότι η μέρα είχε παραταθεί στις 28 ώρες, στο εργαστήριο δεν υπήρχε ο φυσιολογικός κύκλος φωτός και σκοταδιού, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί ο κύκλος ύπνου και αφύπνισης.

Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα αίματος από τους εθελοντές πριν και μετά το πείραμα. Όπως προέκυψε, εκατοντάδες γονίδια η δραστηριότητα των οποίων αυξομειώνεται εντός της ημέρας «αποδιοργανώθηκαν», καθώς βγήκαν εκτός ρυθμού.

Τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν γιατί οι άνθρωποι με τζετ-λαγκ αισθάνονται τόσο άσχημα με νοσήματα που ποικίλουν από ναυτία και άγχος μέχρι στομαχικές διαταραχές και προβλήματα μνήμης.

econews

Σχόλια