Ο δορυφόρος Rosetta «ξυπνάει» και κυνηγάει κομήτες

1
37

Μία από τις πιο τολμηρές διαστημικές αποστολές που έγιναν ποτέ φτάνει σήμερα σε ένα σημείο – ορόσημο.

Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Rosetta εκτοξεύτηκε στο διάστημα πριν από δέκα χρόνια με σκοπό να προσγειωθεί σε κομήτη και πέρασε τα τελευταία δυόμιση χρόνια σε αδρανοποίηση, προσπαθώντας να εξοικονομήσει ενέργεια. Σήμερα, στις 12 ελληνική ώρα, αναμένεται να χτυπήσει το ξυπνητήρι του, στέλνοντας μήνυμα στη Γη ότι είναι ακόμα “στο παιχνίδι”.

Ο Rosetta αναμένεται να συναντήσει τον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko τον ερχόμενο Αύγουστο και αφότου περάσει μερικούς μήνες μελετώντας αυτήν την μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων μπάλα πάγου και σκόνης, θα ρίξει στην επιφάνειά του ένα μικρό ρομπότ για να συλλέξει δείγματα και πανοραμικές φωτογραφίες.

Οι επιστήμονες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA)στο Darmstadt της Γερμανίας, αναμένουν να λάβουν το σημαντικό μήνυμα σήμερα το απόγευμα, αλλά μέχρι τότε ο Rosetta πρέπει να περάσει μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες.

Αρχικά, χρειάζεται να αυξήσει τη θερμοκρασία των αισθητήρων στα όργανα πλοήγησης, έπειτα θα σταματήσει την περιστροφή σταθεροποίησης, ώστε να βγει από την αδρανοποίηση και τέλος, θα πρέπει να βρει τη Γη και να κατευθύνει την κύρια κεραία του προς αυτήν.

Σε αυτή τη φάση, οι επιστήμονες δεν θα λάβουν σημαντικές λεπτομέρειες από το διαστημόπλοιο, παρά μόνο ένα συνεχόμενο ηχητικό σήμα, το οποίο όμως θα επιβεβαιώσει ότι βρίσκεται σε ασφαλή κατάσταση. Από εκεί και πέρα, η πορεία του θα είναι στα χέρια των ελεγκτών από το Darmstadt.

Ο δορυφόρος είχε τεθεί σε κατάσταση αδρανοποίησης το 2011, καθώς υπήρχε κίνδυνος να απομακρυνθεί πολύ από τον Ήλιο, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να παράγει επαρκή ενέργεια.

Η προσγείωση του ρομπότ στον κομήτη έχει δρομολογηθεί για τις 11 Νοεμβρίου. Ο στόχος είναι να παρακολουθεί τον κομήτη στην πορεία του προς τον Ήλιο, καταγράφοντας τις αλλαγές που θα συμβαίνουν στην επιφάνειά του. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως αυτές οι τεράστιες “βρώμικες χιονόμπαλες” περιέχουν ύλη που έχει παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη από τον σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια και ο Rosetta αναμένεται να παρέχει σημαντικά στοιχεία για το πώς το εγγύς διάστημα που μας περιβάλλει έχει εξελιχθεί έκτοτε.

“Η αποστολή του Rosetta είναι μοναδική -τεχνολογικά, επιστημονικά και φιλοσοφικά- καθώς μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του από πού προερχόμαστε”, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Jean-Jacques Dordain.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.