Το κάπνισμα είναι πιο θανατηφόρο απ’ ότι παλαιότερα

0
6

Το κάπνισμα σήμερα είναι πιο θανατηφόρο απ΄ότι 50 χρόνια πριν, σύμφωνα με έκθεση του φορέα U.S. Surgeon General στις ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ καπνίζουν 43 εκατομμύρια ενήλικες ή το 18% του πληθυσμού άνω των 18 ετών.

Η χώρα μας κατέχει μία ακόμα θλιβερή πρωτιά με το υψηλότερο ποσοστό καπνιστριών παγκοσμίως (34,7% το 2012) σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Ινστιτούτου Μέτρησης και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME), τουΠανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Παρότι τα ποσοστά των Αμερικάνων που καπνίζουν βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό (σε αντίθεση με τη χώρα μας όπου από “μαγκιά” το κάπνισμα έχει εξελιχθεί σε κάτι μεταξύ προεπαναστατικής θρυαλλίδας και πράξης πολιτικής ανυπακοής), οι κίνδυνοι για την υγεία είναι υψηλότεροι από παλαιότερα.

Η έκθεση του U.S. Surgeon General δείχνει ότι “υπάρχουν επαρκή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος πρόκλησης θανάτου από το κάπνισμα έχει αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια”.

Με αριθμούς, το 1959 οι άνδρες καπνιστές αντιμετώπιζαν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα από τους μη καπνιστές. Σήμερα, ο κίνδυνος είναι 26 φορές μεγαλύτερος. Αντίστοιχα, οι γυναίκες καπνίστριες το 1959 αντιμετώπιζαν 12 φορές υψηλότερο κίνδυνο. Σήμερα 25 φορές.

Ως πιθανή αιτία προβάλλεται η σύσταση των τσιγάρων, ωστόσο είναι δύσκολο να εντοπιστούν επακριβώς οι αιτίες.

“Εκτός από συγκεκριμένες ασθένειες, το τσιγάρο συνδέεται με χαμηλότερο επίπεδο υγείας γενικότερα” υπογραμμίζει η έκθεση.

Το κάπνισμα έχει συνδέεται με περισσότερες ασθένειες σε σύγκριση με το παρελθόν: φυματίωση, διαβήτης, έκτοπη κύηση, στυτική δυσλειτουργία και ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μερικές από αυτές.

econews

Σχόλια