ΑΠΕ: οι επενδύσεις μειώθηκαν για 2η συνεχή χρονιά, αλλά ο ήλιος ανέτειλε – BNEF

0
8

Οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 12% λόγω της μείωσης στο κόστος του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού, αλλά και του ασταθούς επενδυτικού περιβάλλοντος (υπόθεση ντάμπινγκ, περικοπές εγγυημένων τιμών σε όλη την Ευρώπη κλπ).

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg New Energy Finance (BNEF), σε συνέχεια της μείωσης 9% το 2012 σε σύγκριση με τη χρονιά-ρεκόρ ως προς τις νέες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια (για το 2011 ο λόγος), το 2013 επενδύθηκαν 254 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, η αποτίμηση του ύψους των επενδύσεων τη μισή αλήθεια λέει μόνο: παρότι οι επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια μειώθηκαν από 142,9 δισ. δολ. το 2012 σε 114,7 δισ. δολ. πέρυσι, το μέγεθος της αγοράς αναπτύχθηκε κατά 20% λόγω της μείωσης του κόστους του ηλιακού εξοπλισμού και των νέων επενδύσεων σε νέες και φθηνότερες αναπτυσσόμενες αγορές.

Κόντρα στη γενική τάση μείωσης των επενδύσεων, στην Ιαπωνία «έπεσαν» 35,4 δισ. δολάρια στον κλάδο της καθαρής ενέργειας, αύξηση 55% σε σύγκριση με το 2012.

Μεγάλο μέρος των επενδύσεων κατευθύνθηκε σε ηλιακά έργα μικρής κλίμακας, τα οποία θεωρούνται ως τα ασφαλέστερα και συνεπέστερα ενεργειακά υποκατάστατα σε μια χώρα που έχει αδρανοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της πυρηνικής της ισχύος μετά το δυστύχημα της Φουκουσίμα.

Στον αντίποδα, η Ευρώπη έσφιξε το ζωνάρι με τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα να μειώνουν -ακόμα και αναδρομικά- τις εγγυημένες τιμές προς τις ΑΠΕ και κυρίως στα φωτοβολταϊκά και την ΕΕ να πατάει πάνω σε τεντωμένο σχοινί ως προς τη στρατηγική της στην καθαρή ενέργεια.

Στην Κίνα οι επενδύσεις μειώθηκαν 3,8% στα 61,3 δισ. δολάρια, ενώ στις ΗΠΑ 8,4% στα 53 δισ. δολάρια.

“Μια δεύτερη διαδοχική μείωση στο επενδυτικό κόστος των ΑΠΕ φαντάζει ως ανεπιθύμητο νέο για τον κλάδο, ωστόσο οι αριθμοί δεν λένε όλη την αλήθεια” επισημαίνει ο ιδρυτής και πρόεδρος του Bloomberg New Energy Finance, Μάικλ Λάιμπριχ.

“Η επένδυση στην Ευρώπη συρρικνώθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω της μείωσης του κόστους του ηλιακού εξοπλισμού, ο οποίος σε όρους ισχύος αυξήθηκε κατά 20% παγκοσμίως καταρρίπτοντας τις παλιές επιδόσεις” προσθέτει χαρακτηριστικά.

—Ανά τεχνολογία

Έτσι, τα φωτοβολταϊκά και τα υπόλοιπα ηλιακά συστήματα βρέθηκαν στην κορυφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος το 2013 με 114,7 δισ. δολ. αλλά και σημαντική μείωση από τα 142,9 δισ. το 2012.

Η αιολική ενέργεια παρέμεινε σταθερή στα 80,3 δισ. δολ. το 2013 από 80,9 δισ. δολ. το 2012.

Ακολούθησαν έξυπνες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας όπως λύσεις αποθήκευσης και έξυπνα δίκτυα με 34,6 δισ. δολ., ενώ βιομάζα και τεχνολογίες μετατροπής αποβλήτων σε ενέργεια συγκέντρωσαν 8 δισ. δολάρια έναντι 13,8 δισ. δολ. το 2013.

econews

Σχόλια