Η αποθήκευση ενέργειας είναι αναπόφευκτη λύση για τη διείσδυση των ΑΠΕ

0
15

Την ανάγκη να αρχίσουμε να δημιουργούμε αποθέματα ενέργειας, υποδεικνύει ο Eric Carlson, διευθυντής ενσωμάτωσης ενεργειακών συστημάτων της αμερικανικής εταιρείας παροχής ηλιακής ενέργειας, SolarCity.

«Κοιτάζοντας στο μέλλον, όταν πιθανότατα θα τροφοδοτούμαστε σε μεγάλο βαθμό από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -όπως είναι η ηλιακή και η αιολική- θεωρούμε ότι η αποθήκευση ενέργειας θα είναι μια βασική συνιστώσα αυτού του νέου συστήματος”, ισχυρίζεται ο Carlson.

Η εταιρεία παρουσίασε ήδη στην αγορά ένα προϊόν αποθήκευσης ενέργειας για επιχειρήσεις, συνδυάζοντας την τεχνολογία μπαταριών ιόντων-λιθίου της Tesla με τη δική της λύση. Έχει επίσης ξεκινήσει πιλοτικά προγράμματα για παροχή λύσεων αποθήκευσης ενέργειας από οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα σε μπαταρίες. Μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα υλοποιείται σε περιοχές των ΗΠΑ, όπως είναι οι Καλιφόρνια, Μασαχουσέτη και Κονέκτικατ.

—Τα πλεονεκτήματα της αποθήκευσης ενέργειας

Τονίζοντας ότι αυτή είναι η “υποχρεωτική και προφανής λύση”, ο Carlson εξηγεί ότι μία μπαταρία μπορεί να είναι χρήσιμη σε πολλά επίπεδα. Στη χονδρική αγορά μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση της συχνότητας σε πραγματικό χρόνο ή να δημιουργήσει τις συνθήκες για μείωση της ζήτησης αιχμής σε μακροπρόθεσμη βάση.

“Το σύστημα της μπαταρίας” θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παροχή ενέργειας αιχμής σε συστήματα μεταφοράς και διανομής, ώστε -σε περιοχές όπου απαιτείται αναβάθμιση των υποδομών- να είναι δυνατή η εγκατάσταση μιας μεμονωμένης μπαταρίας ή μιας σειράς μπαταριών για την αντιμετώπιση της ζήτησης αιχμής, ως υποκατάστατο των συνηθισμένων, συμβατικών λύσεων υποδομής.

“Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνολογίες και τρόποι αποθήκευσης ενέργειας σε μηχανικά και χημικά συστήματα, τα οποία στο μέλλον μπορεί να μην αποδώσουν αποτελέσματα. Μερικές από αυτές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και “τζόγος”, αλλά αυτή δεν είναι η περίπτωσή μας”, ισχυρίζεται ο διευθυντής της SolarCity, η οποία έχει επεκτείνει το μερίδιό της στην αγορά των ΗΠΑ στο 32% το 2013.

econews

Σχόλια