Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις πουλιών το Σαββατοκύριακο

0
8

Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις πραγματοποιούνται το Σαββατοκύραικο σε όλη την Ελλάδα και εκατοντάδες εθελοντές και επιστήμονες  «σαρώνουν» τους υγροτόπους για να καταγράψουν τους υδρόβιους πληθυσμούς των πουλιών της χώρας.

Οι μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις διοργανώνονται παγκοσμίως υπό το συντονισμό της Wetlands International. Πρόκειται για το μακροβιότερο και παγκοσμίου εμβέλειας πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας στον κόσμο. Καταγράφονται κυρίως υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους, αλλά και άλλα είδη που έχουν σχέση με αυτούς αν και ανήκουν σε τελείως διαφορετικές οικογένειες, όπως αρπακτικά και θαλασσοπούλια. Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι.

Οι ΜΕΚΥΠ διεξάγονται κάθε χρόνο σε πάνω από εκατό χώρες με τη συμμετοχή περίπου 15.000 καταμετρητών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εθελοντές.

Κάθε χρόνο καταμετρώνται σε όλο τον κόσμο 30 έως 40 εκατομμύρια υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών, και οι λεπτομέρειες για τις μετρήσεις και τις περιοχές που αυτές έγιναν συγκεντρώνονται στην πρόσφατα αναβαθμισμένη βάση δεδομένων της IWC.

Στη χώρα μας το συντονισμό των ΜΕΚΥΠ έχει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρείας. Στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα θα βγουν τέσσερις ομάδες καταμετρητών, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, με το συντονισμό του Φορέα Διαχείρισης, για να καλύψουν τις εξής περιοχές: Κορινός και  Νέα Αγαθούπολη, παράκτιο τμήμα Δέλτα Αξιού και παλιομάνες Αξιού, εκβολές Γαλλικού ποταμού και λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου.

Σχόλια