Το Κουνέλι από Νεφρίτη εξερευνά τη Σελήνη

0
7

Την πρώτη ανάλυση δειγμάτων εδάφους από τη Σελήνη ολοκλήρωσε το κινεζικό μη επανδρωμένο σκάφος Yutu (Κουνέλι από Νεφρίτη) που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της αποστολής Chang’e-3.

Το Κέντρο Ελέγχου Αεροδιαστημικής του Πεκίνου υποστήριξε ότι το σκάφος συνέλεξε δείγματα εδάφους χρησιμοποιώντας τον μηχανικό του βραχίονα το βράδυ της Τρίτης 14 Ιανουαρίου 9 (τοπική ώρα).

Η επιχείριση διήρκεσε μισή ώρα με το κρατικό δίκτυο ειδήσεων Xinhua να μεταδίδει ότι οι δοκιμές ολοκληρώθηκαν επιτυχώς.

Το Δεκέμβριο προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια της Σελήνης η σεληνάκατος Chang’e-3 που μεταφέρει το μη επανδρωμένο ερευνητικό σκάφος Yutu.

Πρόκειται για την πρώτη ρομποτική αποστολή που πραγματοποιεί «μαλακή» ή ελεγχόμενη προσεδάφιση στη Σελήνη από το μακρινό 1976.

“Μαλακή” χαρακτηρίζεται η προσελήνωση όταν το σκάφος χρησιμοποιεί προωθητήρες για να ρυθμίζει την ταχύτητα και τον προσανατολισμό του κατά την κάθοδο.

Τότε, το 1976, είχε προσσεληνωθεί με αυτό τον τρόπο η σοβιετική αποστολή Luna 24, η οποία έφερε πίσω στη Γη δείγματα του σεληνιακού εδάφους.

Το Chang’e-3 θα παραμείνει σε λειτουργία για ένα χρόνο και θα πραγματοποιήσει μεταξύ άλλων αστρονομικές παρατηρήσεις της Γης και άλλων ουρανίων σωμάτων. Η περιήγηση του Yutu προγραμματίζεται να διαρκέσει περίπου τρεις μήνες.

Η αποστολή στοχεύει στη δοκιμή νέων τεχνολογιών, στη συλλογή ερευνητικών δεδομένων και την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας των Κινέζων στη διαστημική τεχνολογία.

Μια από τις προκλήσεις της αποστολής ήταν ο έλεγχος του βραχίονα του ρομπότ Yutu από επίγειο σταθμό σε απόσταση 380.000 χιλιoμέτρων από τη Σελήνη.

Τόσο η σεληνάκατος όσο και το ρόβερ αντλούν ενέργεια από φωτοβολταϊκές συστοιχίες πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να εξοικονομούν ενέργεια όταν πέφτει το σκοτάδι στην περιοχή που βρίσκονται.

Μονάδες θέρμανσης ραδιοϊσοτόπων πλουτωνίου-238 διατηρούν τα σκάφη ζεστά κατά τη διάρκεια της σεληνιακής νύχτας καθώς επικρατούν θερμοκρασίες μείον 180 βαθμών Κελσίου.

econews

Σχόλια