Καγκουρό αλλάζει την ιστορία της Αυστραλίας – Δεν την ανακάλυψαν οι Ολλανδοί (;)

0
4

Τη θεωρία ότι Πορτογάλοι εξερευνητές έφτασαν στην Αυστραλία νωρίτερα από τους Ολλανδούς στηρίζει ένα εικονογραφημένο χειρόγραφο που τέθηκε προς πώληση στη Νέα Υόρκη.

Το χειρόγραφο, που χρονολογείται από το 1580 ως το 1620, περιέχει ύμνους και κείμενα για θρησκευτικές τελετές, καθώς επίσης και την εικόνα ενός ζώου που μοιάζει με καγκουρό.

Το πρώτο ολλανδικό πλοίο πιστεύεται ότι έφτασε στην Αυστραλία το 1606, ωστόσο η εικόνα του καγκουρό, ενδημικού ζώου της Αυστραλίας, πιθανότατα σχεδιάστηκε πολύ νωρίτερα.

Αυτό σημαίνει ότι εικόνες της αυστραλιανής χλωρίδας και πανίδας κυκλοφορούσαν στην Πορτογαλία την εποχή που γράφτηκε το χειρόγραφο.

Εκτός από το καγκουρό, το βιβλίο περιέχει γυναικείες φιγούρες με ενδυμασίες που δεν χαρακτηρίζονται ευρωπαϊκές.

Το χειρόγραφο πρόσφατα πουλήθηκε στην γκαλερί «Les Enluminures Gallery» στη Νέα Υόρκη από έναν Πορτογάλο έμπορο σπάνιων βιβλίων.

Στο εξώφυλλο του βιβλίου είναι χαραγμένο το όνομα μιας γυναίκας (Caterina de Carvalho), η οποία ήταν πιθανότατα μοναχή.

Όπως δήλωσε η ιδιοκτήτρια της γκαλερί, Dr Sandra Hindman, τα χειρόγραφα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρουν γιατί μας δίνουν ένα προσωπικό παράθυρο στην ιστορία.

Το μεγάλο ερευνητικό ταξίδι των Ολλανδών το 1606 θεωρείται και η πρώτη ευρωπαϊκή επίσκεψη στην Αυστραλία.

Ωστόσο, ορισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι τα πορτογαλικά πλοία είχαν φτάσει στην Αυστραλία πολύ νωρίτερα σε σχέση με τους Ολλανδούς.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Sydney Morning Herald ο Αυστραλός ιστορικός John Gascoigne δήλωσε πως αν όντως οι Πορτογάλοι είχαν φτάσει πρώτοι στην Αυστραλία αυτό πολύ δύσκολα θα υπήρχε καταγεγραμμένο για λόγους μυστικότητας αλλά και επειδή πάρα πολλά αρχεία καταστράφηκαν με τον σεισμό της Λισαβόνας το 1755.

Το χειρόγραφο θα εκτίθεται στην γκαλερί ως τις 24 Ιανουαρίου.
econews

Σχόλια