Τηλεόραση: ποιες είναι οι ενεργειακά αποδοτικότερες μάρκες; – Η πιστοποίηση Energy Star

0
1598

tileorasi-energy-star-110543 (2)Η πιστοποίηση Energy Star του Οργανισμού Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) στις ΗΠΑ ξεκίνησε το 1992 ως εθελοντικό πρόγραμμα σήμανσης προϊόντων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

Καταρχάς περιελάμβανε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και οθόνες προτού συμπεριλάβει ηλεκτρονικές συσκευές και ηλεκτρικά είδη, εξοπλισμό γραφείου, συστήματα οικιακής θέρμανσης και κλιματισμού.

Το Energy Star μετρά και αναπτύσσει κριτήρια και αξιολογήσεις ενεργειακής αποδοτικότητας με σκοπό τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Συνεργάζεται με κατασκευαστές, προμηθευτές, εταιρείες ενέργειας, κατασκευαστές κτηρίων, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μικρές επιχειρήσεις, βιομηχανικές και κτηριακές μονάδες.

Οι τεχνικές πληροφορίες και οι πόροι που παρείχε σε ιδιώτες και επιχειρήσεις συνέβαλε αποφασιστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομικών πόρων της τάξης των 24 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ το 2012.

Από το 2010, οι  τηλεοράσεις που καταναλώνουν 25% λιγότερη ενέργεια από τις συμβατικές λαμβάνουν τη σήμανση του νέου στάνταρ Energy Star 4.0 σε κάθε φάση λειτουργίας: ανοιχτή, stand-by κλπ.

—Οι καλύτεροι και οι χειρότεροι τύποι τηλεόρασης

Παρότι οι παλαιότερες τηλεοράσεις καθοδικού σωλήνα δεν θεωρούνται ενεργειακά αποδοτικές και δεν λαμβάνουν πιστοποίηση Energy Star, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από τις τεράστιες τηλεοράσεις που καλύπτουν ολόκληρους τοίχους.

Οι τηλεοράσεις υγρών κρυστάλλων (LCD) είναι αποδοτικότερες από τις plasma και οι LED LCD αποδοτικότερες από τις LCD καθότι χρησιμοποιούν τις διόδους εκπομπής φωτός για να φωτίσουν την οθόνη. Αποδοτικές είναι και οι τηλεοράσεις οπίσθιας προβολής (rear-projection) ωστόσο δεν είναι τόσο δημοφιλείς όσο πιο λεπτές και ελαφρές τεχνολογίες.

Την κατανάλωση ενέργειας επηρεάζουν ακόμα οι ρυθμίσεις οθόνης (κοντράστ, φωτισμός κλπ).

Ο οδηγός αγοράς τηλεόρασης του National Geographic προτείνει την αγορά τηλεοράσεων με υψηλά λούμεν (οι μονάδες λούμεν (lumen:lm) μετράνε την φωτεινή ροή) και χαμηλή ισχύ σε Βατ.

—Οι μικρές οθόνες είναι αποδοτικότερες

Παρότι στους περισσότερους αρέσει να βλέπουν ταινίες και ποδοσφαιρικούς αγώνες σε τεράστιες οθόνες, οι τηλεοράσεις εξοικονόμησης κάτω των 35 ιντσών είναι οι αποδοτικότερες σύμφωνα με τον EPA. Τα ετήσια έξοδα λειτουργίας είναι μηδαμινά και η κατανάλωση δεν υπερβαίνει τις 60 Κιλοβατώρες. Μεγαλύτερες οθόνες της τάξης των 50 ιντσών “καίνε” διπλάσια ενέργεια, ενώ με τις μεγάλες plasma των 65 ιντσών το κόστος εκτινάσσεται.

—16-32 ίντσες

Η Energy Star αξιολογεί ως αποδοτικότερες μάρκες τηλεοράσεων στην κλάση 16-24 ιντσών τις Naxa, Furrion, Kontech και Skyworth. Αποδοτικότερες στην κλάση 28-32 ιντσών είναι οι Westinghouse, Insignia, Philips, Samsung, LG, Vizio, TCL, Furrion, Kontech, Magnavox, Silo, Panasonic, Sansui, upstar, JVC, COBY, Hisense και Seiki.

—50-60 ίντσες

Αποδοτικότερες σύμφωνα με τον EPA είναι οι τηλεοράσεις των LG, Panasonic, TCL, Samsung και JVC. Όλα αυτά τα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με δυνατότητα αυτόματου ελέηχου φωτεινότητας και καταναλώνουν από 88 ως 114 Κιλοβατώρες ετησίως.

econews

Σχόλια