Ολλανδοί επιστήμονες έφτιαξαν «ζωντανό» κύτταρο από πλαστικό

0
5

Το περιβάλλον στο εσωτερικό ενός κυττάρου κατάφεραν να αναπαράγουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ράντμπουντ του Ναϊμέχεν, με επικεφαλής τον Δρ. Jan van Hest.

Όπως υποστηρίζουν στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Angewandte Chemie, οι Ολλανδοί ερευνητές κατάφεραν να παράγουν με επιτυχία ένα πλήρως λειτουργικό τεχνητό κύτταρο, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του ανθρώπινου σώματος.

Το πλαστικό κύτταρο μπορεί να επιτελέσει διάφορα στάδια μιας χημικής αντίδρασης, με τον ίδιο τρόπο που τα ζωντανά κύτταρα επιτελούν λειτουργίες στο σώμα.

Αυτό το επιτυγχάνει χρησιμοποιώντας τεχνητά οργανίδια (μέρη του κυττάρου με δομικό ή λειτουργικό ρόλο), τα οποία επιτελούν διαφορετικές και ζωτικές λειτουργίες.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν τα οργανίδια γεμίζοντας μικροσκοπικές σφαίρες με χημικά και τοποθετώντας τες σε μια σταγόνα νερού.

Στη συνέχεια κάλυψαν τη σταγόνα νερού με ένα στρώμα πολυμερούς, το κυτταρικό τοίχωμα.

Χρησιμοποιώντας φθορίζουσα βαφή οι επιστήμονες ήταν σε θέση να ελέγξουν αν οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν στο πλαστικό κύτταρο ήταν ίδιες με αυτές που θα σημειώνονταν στο ανθρώπινο σώμα.

Όπως συμβαίνει και στα αληθινά κύτταρα, μετά από αντίδραση στα οργανίδια οι χημικές ουσίες κατάφεραν να εισέλθουν στο πλασματοκύτταρο, απ’ όπου θα συνέχιζαν την πορεία τους για να υποστούν περαιτέρω επεξεργασία σε άλλα τμήματα του πλαστικού κυττάρου.

Η έρευνα για τη δημιουργία κυτταρικών δομών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

«Ανταγωνιστικές ερευνητικές ομάδες προσεγγίζουν περισσότερο τον τομέα της βιολογίας, φτιάχνοντας για παράδειγμα κύτταρα από λιπαρά οξέα. Θα θέλαμε και εμείς να κάνουμε κάτι ανάλογο στο μέλλον», δήλωσε ο Δρ. van Hest.

«Άλλο ένα βήμα θα ήταν να φτιάξουμε κύτταρα που παράγουν τις δικές τους προμήθειες ενέργειας. Επίσης ψάχνουμε τρόπους για να ελέγξουμε την κίνηση των χημικών εντός του κυττάρου, προς τα οργανίδια. Κάνοντας τέτοιες προσομοιώσεις μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τα ζωντανά κύτταρα», προσέθεσε ο καθηγητής.
econews

Σχόλια