Γιατί ο χειμώνας μυρίζει διαφορετικά από το καλοκαίρι;

0
31

Εξήγηση στο ερώτημα γιατί ο χειμώνας μυρίζει διαφορετικά από το καλοκαίρι έδωσε η  Pamela Dalton από το Κέντρο Χημικών Αισθήσεων Monell στη Φιλαδέλφεια.

Όπως εξηγεί η Δρ. Dalton, τα μόρια μιας μυρωδιάς μετακινούνται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς σε χαμηλές θερμοκρασίες, κάτι που σημαίνει ότι τους χειμερινούς μήνες οι οσμές είναι πολύ λιγότερες συγκριτικά με το καλοκαίρι.

Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που μια ζεστή σούπα αναδύει πολύ πιο δυνατά αρώματα από μια κρύα σούπα, ή που το καλοκαίρι η δυσοσμία από τα σκουπίδια είναι πολύ πιο έντονη.

Εκτός αυτού, η μύτη του ανθρώπου δεν είναι το ίδιο αποδοτική όταν ο αέρας είναι ψυχρός.

Μάλιστα από βιοψίες έχει φανεί ότι τους χειμερινούς μήνες οι οσφρητικοί υποδοχείς, που βρίσκονται βαθιά στη μύτη, θάβονται ακόμα περισσότερο, πιθανότατα για να προστατευτούν από το κρύο.

«Δεν είμαστε το ίδιο ευαίσθητοι στις μυρωδιές τον χειμώνα, ούτε οι μυρωδιές είναι διαθέσιμες για να τις μυρίσουμε», δήλωσε η Δρ. Dalton.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Alan Hirsch, νευρολόγο και ψυχίατρο στο Σικάγο, ο ψυχρός αέρας διεγείρει το ευαίσθητο τρίδυμο νεύρο, το νεύρο που μας κάνει να κλαίμε όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια ή δίνει την αίσθηση καψίματος όταν μυρίσουμε μέντα.

Όταν μυρωδιές διεγείρουν ταυτόχρονα τόσο το οσφρητικό όσο και το τρίδυμο νεύρο, η αίσθηση της οσμής γίνεται ακόμα εντονότερη.

Σύμφωνα πάντως με τον Δρ. Hirsch, η ψυχολογία μας επιδρά στην αίσθηση της οσμής και οι προσδοκίες μας σχετικά με την μυρωδιά που περιμένουμε επηρεάζουν σημαντικά την οσμή που τελικά μυρίζουμε.

Για να σπάσουν τη μονοτονία που προκαλεί η έλλειψη οσμών τον χειμώνα πολλοί άνθρωποι ανάβουν αρωματικά κεριά, ψήνουν κουλουράκια και μαγειρεύουν φαγητά με εντονότερες μυρωδιές.

Αυτό δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη αντίθεση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβάλλοντος, από το οποίο απουσιάζουν οι οσμές τον χειμώνα.
econews

Σχόλια