Φωτοβολταϊκά: η συννεφιασμένη Βρετανία «βάζει τα γυαλιά» στον ηλιόλουστο νότο

0
6

Να αναδεικνύεται ως η νέα μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη στην αιολική ενέργεια είναι κατανοητό. Ο άνεμος κυριολεκτικά δέρνει τα βρετανικά νησιά. Να προβάλλει όμως η Βρετανία ως η νέα διεθνής δύναμη στην ηλιακή ενέργεια -τόσο στα φωτοβολταϊκά μεγάλης κλίμακας όσο και στα οικιακά συστήματα- αποτελεί αναμφισβήτητα έκπληξη.

Σύμφωνα με στοιχεία του NPD Solarbuzz τα μεγάλα φωτοβολταϊκά στη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 600% με τη νέα εγκατεστημένη ισχύ να φτάνει τα 1,45 Γιγαβάτ.

Τα επίγεια συστήματα αντιστοίχησαν στο 90% της νέας μεγάλης φωτοβολταϊκής ισχύος το 2013.

Η Βρετανία κατέλαβε την έκτη θέση παγκοσμίως στα μεγάλα συστήματα, μια κλάση όπου ηγούνται ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία.

Μάλιστα, η Βρετανία περιλαμβάνεται στις πέντε χώρες που εμφανίζονται στην κορυφαία δεκάδα τόσο των μεγάλων όσο και των μικρών έργων.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της χώρας ως τις 5 Ιανουρίου 2013  είχαν εγκατασταθεί 499.687 μικρά ηλιακά έργα ισχύος κάτω των 50 Κιλοβάτ στο πλαίσιο του προγράμματος εγγυημένων τιμών που επιδοτεί τα φωτοβολταϊκά στη χώρα.

Η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στη βροχερή και συννεφιασμένη Βρετανία  αποδίδεται στο φθηνότερο κόστος εξοπλισμού και τις σταθερές επιδοτήσεις προς την ηλιακή ενέργεια.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι επενδύσεις στο κλάδο ανήλθαν στα 1,2 δισ. δολάρια πέρυσι, ενώ οι νέες εγκαταστάσεις θα τροφοδοτήσουν περίπου 600.000 σπίτια .

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της βρετανικής κυβέρνησης η χώρα θα μπορούσε να έχει εγκαταστήσει 20 Γιγαβάτ ηλιακής ισχύος μέχρι το 2020, από σχεδόν 3 Γιγαβάτ που υπολογίζεται ότι τα έχουν εγκατασταθεί σε λίγους μήνες, έναντι 16,5 Γιγαβάτ της Ιταλίας και 4,7 Γιγαβάτ της Ισπανίας.

econews

Σχόλια