Επιστήμονες δημιούργησαν γουρούνια που φωσφορίζουν στο σκοτάδι (video)

0
94

Επιστήμονες του Αγροτικού Πανεπιστημίου της Κίνας δημιούργησαν τα πρώτα γουρούνια που φωσφορίζουν στο σκοτάδι, στο πλαίσιο μελέτης ανθρώπινων γενετικών διαταραχών.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εισήγαγαν σε δέκα έμβρυα γουρουνιού φωσφορίζον DNA μέδουσας, χρησιμοποιώντας μια τεχνική που αναπτύχθηκε πρόσφατα στο πανεπιστήμιο της Χαβάης.

Το αποτέλεσμα είναι τα γουρουνάκια να εκπέμπουν μια πράσινη λάμψη όταν βρίσκονται κάτω από μια λάμπα blacklight.

Το πράσινο χρώμα καταδεικνύει ότι το φωσφορίζον γενετικό υλικό που εισήχθη στα έμβρυα ενσωματώθηκε φυσιολογικά στον οργανισμό των ζώων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα δέκα γουρουνάκια που φωσφορίζουν αναμένεται να ζήσουν όσο ακριβώς και τα κανονικά γουρούνια, χωρίς πρόβλημα στην υγεία τους.

Απώτατος στόχος της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Biology of Reproduction, είναι η εισαγωγή ευεργετικών γονιδίων σε μεγαλύτερα ζώα για την ανάπτυξη φθηνότερων και περισσότερο αποτελεσματικών φαρμάκων για διαταραχές όπως η αιμοφιλία.

«Οι ασθενείς που πάσχουν από αιμοφιλία χρειάζονται τα ένζυμα που πήζουν το αίμα. Με αυτή την τεχνική μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτά τα ένζυμα μέσα σε ζώα με πολύ χαμηλότερο κόστος αντί να τα αναπτύξουμε σε ένα εργοστάσιο φαρμάκων με κόστος εκατομμυρίων δολαρίων», σχολίασε ο Δρ. Stefan Moisyadi, βιοεπιστήμονας στο πανεπιστήμιο της Χαβάης.

Σημειώνεται ότι η ίδια τεχνική είχε χρησιμοποιηθεί πέρυσι στην Τουρκία για τη δημιουργία των πρώτων κουνελιών που φωσφορίζουν, ενώ οι ίδιοι επιστήμονες προσπαθούν τώρα να αναπτύξουν ένα φωσφορίζον πρόβατο.
econews

Σχόλια