«Πόρτα» σε ΔΕΗ για Πτολεμαΐδα 5 από ΕΤΕπ

0
12

ptolemaida-5-etep-110304Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) επιβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα χρηματοδοτήσει τη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5, διαψεύδοντας έτσι παλαιότερους ισχυρισμούς της ΔΕΗ περί πιθανότητας υποστήριξης του συγκεκριμένου έργου.

Πιο συγκεκριμένα, σε επικοινωνία που είχε μαζί τους το WWF, αξιωματούχοι της ΕτΕπ δήλωσαν ότι οποιοδήποτε αίτημα της ΔΕΗ για χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου θα προσέκρουε στη νέα πολιτική επενδύσεων της τράπεζας σε έργα και υποδομές ενέργειας.

Με αυτήν της την τοποθέτηση, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ουσιαστικά επικυρώνει τη θέση του WWF, βάσει της οποίας η Πτολεμαΐδα 5 είναι ένα έργο με τεράστιο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος.

Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ επέλεξε να ανακοινώσει σε διθυραμβικό τόνο την εξασφάλιση ομολογιακού δανείου ύψους € 739 εκατ. από κοινοπραξία ξένων τραπεζών, αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει πώς ακριβώς θα εξασφαλίσει το υπόλοιπο μισό της χρηματοδότησης.

«Πρόκειται για μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και ως ένα πρώτο θετικό δείγμα της συνέπειας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων απέναντι στην πολιτική της για την ενέργεια. Φαίνεται πως η συγκεκριμένη τράπεζα είναι αποφασισμένη να παίξει ηγετικό ρόλο στην κατεύθυνση προς καθαρές επενδύσεις για ενέργεια. Το WWF καλεί και τα υπόλοιπα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η κρατική γερμανική τράπεζα επενδύσεων KfW,5 να αποσύρουν την υποστήριξή τους προς έργα παλαιάς κοπής, που αποδεικνύονται βρώμικα αλλά και ασύμφορα σε οικονομικούς όρους. Η καθαρή ενέργεια είναι μία βιώσιμη και εφικτή επιλογή για την Ελλάδα και χρήζει αμέριστης υποστήριξης», δήλωσε ο Σεμπαστιάν Γκοντινό, οικονομολόγος στο Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF, για να συμπληρώσει:

«Καλούμε όλα τα κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δεσμευτούν δημόσια για την απεμπλοκή τους από τα έργα άνθρακα και να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ενδέχεται να επενδύσουν σε έναν νέο λιγνιτικό σταθμό στο Κόσσοβο, παρά τις δεσμεύσεις τους για αποκήρυξη των έργων άνθρακα».

Σχόλια