Ιχθυέλαια από μεταλλαγμένα φυτά παρήγαγαν επιστήμονες για πρώτη φορά

0
15

Ερευνητές του ινστιτούτου αγροτικής έρευνας Rothamsted Research στην Αγγλία τροποποίησαν γενετικά φυτικούς σπόρους για να παράγουν λιπαρά οξέα Ωμέγα 3, τα οποία κανονικά βρίσκονται στα ψάρια.

Οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά φυτά του είδους Camelina sativa χρησιμοποιώντας γονίδια από μικροφύκη, τους πρωταρχικούς οργανισμούς παραγωγής λιπαρών οξέων.

Τα ψάρια δεν παράγουν Ωμέγα 3 με φυσικό τρόπο, αλλά το προμηθεύονται από τα φύκη στο θαλάσσιο περιβάλλον και έτσι το περνούν στην τροφική αλυσίδα.

Γι αυτό και οι τροφές για τους σολομούς εκτροφείου περιέχουν ιχθυέλαιο, καθώς αλλιώς τα συγκεκριμένα ψάρια δεν θα ήταν δυνατό δώσουν στον άνθρωπο τα λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα για το διατροφολόγιό του.

Όπως δήλωσε ο Johnathan Napier, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Rothamsted Research, «το τελικό προϊόν αποτελεί μια βιώσιμη χερσαία πηγή ιχθυελαίων, κάτι που είναι πραγματικά συναρπαστικό».

«Ένα από τα προβλήματα με τις τρέχουσες προμήθειες ιχθυελαίου είναι ότι τα αποθέματα ψαριών στο φυσικό περιβάλλον συνεχώς μειώνονται», δήλωσε ο Δρ. Napier.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ είναι να παράσχουμε μια βιώσιμη εναλλακτική πηγή ιχθυελαίων», προσέθεσε.

Ο άνθρωπος μπορεί να προμηθευτεί Ωμέγα 3 από ορισμένους καρπούς, σπόρους και λαχανικά, ωστόσο ορισμένες ενώσεις, όπως το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) εντοπίζονται μόνο στα φύκη και τα ψάρια.

Επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι να εξετάσουν αν τα έλαια από τα διαγονιδιακά φυτά έχουν τις ίδιες ιδιότητες με τα φυσικά ιχθυέλαια.

Αυτό μπορεί να ελεγχθεί με την ενσωμάτωση των ελαίων στην τροφή σολομών εκτροφείου.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η μέθοδός τους θα αποτελέσει μια περιβαλλοντικά φιλική εναλλακτική στα ιχθυέλαια.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Plant Journal.
econews

Σχόλια