Οικιακά φωτοβολταϊκά: την εγκατεστημένη ισχύ 30 ετών ξεπέρασε το 2013 στην Καλιφόρνια

0
7

oikiaka-fotovoltaika-california-110181 (2)Χρειάστηκαν 30 χρόνια για να εγκατασταθούν 1000 Μεγαβάτ ηλιακής ενέργειας σε στέγες κατοικιών στην Καλιφόρνια.

Και ακόμα ένας χρόνος, το 2013, ώστε η ισχύς των φωτοβολταϊκών επί στέγης να διπλασιαστεί στην πιο “καθαρή” από ενεργειακής σκοπιάς Πολιτεία των ΗΠΑ.

Το προηγούμενο ρεκόρ ετήσιας εγκατεστημένης ισχύος στα φωτοβολταϊκά επί στέγης κρατούσε πάλι η Καλιφόρνια με 500 Μεγαβάτ το 2012.

Το παράδειγμα της Καλιφόρνια ακολουθούν και οι υπόλοιπες αμερικανικές Πολιτείες. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg New Energy Finance (BNEF) την προηγούμενη διετία περίπου 200.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις εγκατέστησαν φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες τους, συνολικής ισχύος 3 Γιγαβάτ, ισχύς ικανή να αντικαταστήσει τέσσερις ή πέντε συμβατικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς άνθρακα.

Εάν η Καλιφόρνια διατηρήσει και κατά το τρέχον έτος τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2013 στην αγορά οικιακών φωτοβολταϊκών θα φτάσει τα 5 Γιγαβάτ ισχύος τον επόμενο Δεκέμβριο ξεπερνώντας κατά πολύ τους στόχους του προγράμματος Million Solar Roofs Initiative που στόχευε σε 3,000 MW οικιακών φωτοβολταϊκών ως τα τέλη του 2016.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα οικιακά φωτοβολταϊκά απευθύνονται στα μεσαία κοινωνικά στρώματα και όχι απαραίτητα στα “μεγάλα πορτοφόλια” χάρη στην πραγματική κατάρρευση του κόστους του εξοπλισμού κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Αυτό που απαιτείται είναι ήλιος, σχεδιασμός και πολιτική βούληση. Στην Ελλάδα έχουμε μόνο το πρώτο.

econews

Σχόλια