Μέχρι τα 70 ζουν οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες – Τριπλάσια χρόνια σε σχέση με ό,τι νομίζαμε

0
38

Μέχρι τα 70 ζουν οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες, δηλαδή τα τριπλάσια χρόνια σε σχέση με ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole και του πανεπιστημίου ΜΙΤ, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS One».

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης για να εξετάσουν τη σπονδυλική στήλη τεσσάρων αρσενικών και τεσσάρων θηλυκών καρχαριών από τον βορειοδυτικό Ατλαντικό Ωκεανό.

Όπως προέκυψε, ο μεγαλύτερος σε ηλικία αρσενικός καρχαρίας ήταν 73 ετών, ενώ ο μεγαλύτερος θηλυκός καρχαρίας ήταν 40 ετών.

«Τα αποτελέσματά μας επεκτείνουν σημαντικά το προσδόκιμο ζωής των μεγάλων λευκών καρχαριών σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες», δήλωσε η Δρ. Li Ling Hamady, επικεφαλής της μελέτης.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες υπολόγισαν την ηλικία των καρχαριών ανιχνεύοντας ραδιενεργά κατάλοιπα στα οστά τους από τις πυρηνικές δοκιμές των ΗΠΑ και της Ρωσίας τη δεκαετία του ’50 και του ’60.

Τα ραδιενεργά στοιχεία από αυτές τις δοκιμές, που απαγορεύτηκαν το 1963, εισχώρησαν στην ατμόσφαιρα και τον ωκεανό.

Ο ραδιενεργός άνθρακας ενσωματώθηκε στους ιστούς των θαλάσσιων οργανισμών, κάτι που βοήθησε τους επιστήμονες να υπολογίσουν την ηλικία των καρχαριών με τη μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης.

Οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες συγκαταλέγονται στα τρωτά είδη παγκοσμίως και η ακριβής γνώση σχετικά με το προσδόκιμο ζωής τους μπορεί να συμβάλλει στις προσπάθειες για τη διατήρησή τους στην άγρια φύση.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι καρχαρίες ζούσαν περίπου 20 χρόνια.
econews

Σχόλια