Διπλάσιος ο κίνδυνος επιπλοκών στα παιδιά της εξωσωματικής – Έρευνα

0
49

Διπλάσιο κίνδυνο επιπλοκών αντιμετωπίζουν τα μωρά που έχουν γεννηθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos One.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι επιστήμονες ανέλυσαν τα αρχεία 300.000 γεννήσεων στην Αυστραλία το διάστημα 1986 με 2002.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα «παιδιά του σωλήνα» είχαν διπλάσιο κίνδυνο να γεννηθούν πρόωρα, να γεννηθούν νεκρά ή να πεθάνουν τις πρώτες 28 ημέρες μετά τον τοκετό, συγκριτικά με εκείνα που συλλαμβάνονται φυσιολογικά.

Ειδικότερα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού αυξανόταν από 4,7% στα έμβρυα που συλλαμβάνονται με φυσιολογικό τρόπο σε 8% στα μωρά της εξωσωματικής γονιμοποίησης, ενώ ο κίνδυνος θανάτου του νεογνού αντίστοιχα αυξανόταν από 0,3% στο 0,5%.

Ωστόσο επισημαίνεται πως η μελέτη δεν εξετάζει αν για τις επιπλοκές ευθύνεται η εξωσωματική γονιμοποίηση και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτές να οφείλονται σε προβλήματα υγείας ή την ηλικία, παράγοντες που εξαρχής προκάλεσαν τα προβλήματα γονιμότητας.

Επιπλέον, άλλο ένα σημαντικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι οι γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με σοβαρά προβλήματα γονιμότητας όμως προσπάθησαν πολύ και τελικά έμειναν έγκυες με φυσιολογικό τρόπο κινδύνευαν περισσότερο από εκείνες που είχαν εφαρμόσει θεραπείες γονιμότητας.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε τα μωρά αυτών των γυναικών είχαν επταπλάσιο κίνδυνο να γεννηθούν πρόωρα ή να πεθάνουν τις πρώτες 28 ημέρες μετά τη γέννησή τους.

Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, οι επιστήμονες εκφράζουν την εκτίμηση ότι ενδεχομένως τα προβλήματα οφείλονται στη συνταγογράφηση φαρμάκων αμφιβόλου ποιότητας για την ενίσχυση της γονιμότητας, ή ακόμα και στην αγορά φαρμάκων μέσω Διαδικτύου.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες εξέτασαν όλες τις θεραπείες γονιμότητας που εφαρμόζονται σήμερα.

Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες που είχαν εντοπίσει αντίστοιχα προβλήματα στα μωρά που γεννιούνται με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ιατρική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2004 υποστήριζε ότι τα «μωρά του σωλήνα» είχαν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου λίγο πριν ή μετά τη γέννα, καθώς επίσης και διπλάσιο κίνδυνο να γεννηθούν πρόωρα ή να έχουν χαμηλό σωματικό βάρος.
econews

Σχόλια