Οι βρωμούσες είναι σύμμαχοι ή εχθροί μας;

1
411

vromouses-kalliergeies-110156Οι βρωμούσες είναι γνωστά σκαθάρια με απειλητική εμφάνιση και άσχημη μυρωδιά. Συχνά μοιάζουν με τις ασπίδες που κατασκευάζουν αφρικανικές φυλές.

Ορισμένα είδη (Halyomorpha halys) που συναντώνται στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα και την Ταϊβάν κατηγορούνται ως γεωργικά παράσιτα.

Άλλα είδη, όπως το σκαθάρι Podisus nigrispinus, στο Τέξας θεωρούνται ως σημαντικοί παράγοντες βιολογικού ελέγχου άλλων παρασίτων στις καλλιέργειες βάμβακος, σόγιας, ντομάτας, καλαμποκιού και μπρόκολου.

Τα σκαθάρια του είδους Podisus nigrispinus τρέφονται κυρίως με προνύμφες εντόμων και αρχικά χρησιμοποιήθηκαν στη Βραζιλία για να ελέγξουν τους πληθυσμούς των λεπιδόπτερων προνυμφών που κατέστρεφαν τα φύλλα των ευκαλύπτων.

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Annals of the Entomological Society of America με τίτλο «Effect of Egg Rearing Temperature and Storage Time on the Biological Characteristics of the Predatory Stink Bug Podisus nigrispinus (Hemiptera: Pentatomidae)» αποδεικνύει τη θετική τους συμβολή για αγρότες και εταιρείες και εξετάζει τις δυνατότητες παραγωγής τους στο εργαστήριο.

Οι ερευνητές υπολογίζουν τους 15 βαθμούς Κελσίου ως τη βέλτιστη θερμοκρασία αποθήκευσης των αβγών του Podisus nigrispinus και σημειώνουν ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει 17 μέρες δίχως να επηρεαστούν τα βιολογικά τους χαρακτηριστικά.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.