Οι ημερομηνίες λήξης στα τρόφιμα έχουν μικρή σημασία

0
76

Εννέα στους δέκα Αμερικανούς πετούν τρόφιμα χωρίς κανένα λόγο σύμφωνα με νέα έρευνα πάνω στις ημερομηνίες λήξης που αναγράφονται στις συσκευασίες.

Η έρευνα που διενήργησαν το Κέντρο Προστασίας Εθνικών Πόρων των ΗΠΑ και η Κλινική Νομοθεσίας Τροφίμων και Πολιτικής του Χάρβαρντ εξηγεί τις παρεξηγήσεις που δημιουργούν οι λανθασμένες πολιτικές σήμανσης των τροφίμων και προτείνει βελτιώσεις.

Γιατί όμως δημιουργούνται οι παρανοήσεις στο καταναλωτικό κοινό;  Καταρχάς το κοινό δεν γνωρίζει τη σημασία των όρων. Οι περισσότεροι καταναλωτές πιστεύουν ότι οι ημερομηνίες στα τρόφιμα αφορούν στην ασφαλή κατανάλωσή τους. Ο όρος “ανάλωση κατά προτίμηση” αναφέρεται στη “φρεσκάδα” του προϊόντος και όχι στην ασφάλειά του.

“Τα στοιχεία δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν οι καταναλωτές στις αναγραφόμενες ημερομηνίες έχει ως συνέπεια τη σπατάλη τροφίμων λόγω ανησυχίας για την ασφάλειά τους η οποία δεν βασίζεται σε πραγματικούς κινδύνους” αναφέρει η έρευνα.

“Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές αγνοούν πολύ σημαντικότερους κινδύνους που επηρεάζουν τα τρόφιμα όπως οι συνθήκες και οι θερμοκρασίες αποθήκευσής τους”.

Η σπατάλη τροφίμων αναδεικνύεται σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα παγκοσμίως με περιβαλλοντικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

Σε κάθε περίπτωση οι ημερομηνίες λήξης ή κατανάλωσης στα τρόφιμα είναι ενδεικτικές. Εάν ένα τρόφιμο δεν φέρει αλλοιώσεις το πιθανότερο είναι ότι τρώγεται.

Εάν έχει χαλάσει θα το καταλάβετε από τη μυρωδιά, την εμφάνιση μούχλας ή τις αλλοιώσεις στη συσκευασία.

econews

Σχόλια