Το αστικό πράσινο προάγει την ψυχική υγεία

0
17

Οι χώροι πρασίνου στα αστικά κέντρα ευνοούν την ψυχική υγεία των κατοίκων τους σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Έξετερ στη Βρετανία.

Η έρευνα Δρα Ίαν Άλκοκ δημοσιεύτηκε στο περιβαλλοντικό περιοδικό Environmental Science & Technology και βασίζεται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από 1000 και πλέον ανθρώπους που συμμετείχαν

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο διαφορετικές κατηγορίες: σε εκείνους που είχαν μετακινηθεί σε περιοχές με περισσότερο πράσινο κατά την τελευταία πενταετία και σε εκείνους που είχαν μετακινηθεί σε περιοχές με λιγότερο πράσινο κατά το ίδιο διάστημα.

Η μελέτη απέδειξε ότι η μετακίνηση σε κάποιο μέρος που περιβάλλεται από περισσότερο πράσινο όχι μόνο βελτιώνει άμεσα την ψυχική υγεία των ανθρώπων, αλλά επίσης η βελτίωση διαρκεί για τρία τουλάχιστον χρόνια μετά την αλλαγή περιβάλλοντος, ένα εύρημα με σημαντικές προεκτάσεις για τη δημόσια υγεία.

Αντιθέτως, στους ανθρώπους που επρόκειτο να μετακινηθούν σε περιοχές με λιγότερο πράσινο, η επιδείνωση της ψυχικής υγείας τους (π.χ. συμπτώματα κατάθλιψης) άρχιζε πριν καν μετακομίσουν.

Σχόλια