Ανταρκτική: οι ισχυροί άνεμοι σανίδα σωτηρίας για το παγιδευμένο παγοθραυστικό

0
4

Ελπίδες για τον απεγκλωβισμό του κινεζικού παγοθραυστικού Snow Dragon, που καθηλώθηκε στην Ανταρκτική λίγο μετά την επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων του ρωσικού πλοίου Akademik Shokalskiy, εκφράζουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε η εφημερίδα China Daily, οι δυτικοί άνεμοι που θα πνέουν στην περιοχή την Τρίτη ενδεχομένως να είναι η σανίδα σωτηρίας για τον απεγκλωβισμό του κινεζικού παγοθραυστικού.

«Το ‘παραθυράκι’ των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών θα είναι μικρό, οπότε το Snow Dragon θα πρέπει να είναι έτοιμο για αναχώρηση οποιαδήποτε στιγμή πριν την Τετάρτη», δήλωσε στην κινεζική εφημερίδα ο μετεωρολόγος Zhang Lin, ο οποίος συνδράμει στην επιχείρηση διάσωσης.

Σύμφωνα με το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, οι δυτικοί άνεμοι αναμένεται να απομακρύνουν ποσότητες πάγου γύρω από το παγοθραυστικό Snow Dragon, κάτι που γεννά ελπίδες για τον απεγκλωβισμό του.

Σημειώνεται ότι οι πάγοι στην περιοχή έχουν τριπλάσιο πάχος από την παγοθραυστική ικανότητα του πλοίου.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη ελικόπτερο του κινεζικού παγοθραυστικού μετέφερε 52 επιβάτες από το εγκλωβισμένο ρωσικό πλοίο Akademik Shokalskiy στο αυστραλιανό παγοθραυστικό Aurora Australis, που βρισκόταν σε ασφαλή απόσταση.

Ωστόσο, μετά την επιχείρηση διάσωσης και το ίδιο το κινεζικό παγοθραυστικό περικυκλώθηκε από πάγους, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού του πλοίου, η οποία ωστόσο δεν έφερε αποτελέσματα. Στο Snow Dragon έχουν παγιδευτεί 101 μέλη πληρώματος, ενώ στο ρωσικό παγοθραυστικό Akademik Shokalskiy παραμένουν ακόμα 22 άτομα, επίσης μέλη πληρώματος.
econews

Σχόλια